Svet

Bivši predsednik Hondurasa u SAD osuđen na 45 godina zatvora zbog trgovine drogom

Huan Orlando Hernandez je bio bliski saveznik Vašingtona
Bivši predsednik Hondurasa u SAD osuđen na 45 godina zatvora zbog trgovine drogom© Jorge Cabrera/Getty Images

Bivši predsednik Hondurasa i nekadašnji američki saveznik Huan Orlando Hernandez osuđen je pred američkim sudom na 45 godina federalnog zatvora i kaznu od osam miliona dolara zbog vođenja "narko-države" koja je pomagala u slanju južnoameričkog kokaina u Sjedinjene Države, javlja Si-En-En.

Hernandez (55), koji je iz Hondurasa izručen nakon što je američko Ministarstvo pravde protiv njega podiglo tri optužbe za trgovinu drogom i oružjem  2022. godine, u martu je osuđen po saveznoj optužnici. Prema rečima tužilaca, izgradio je svoju političku karijeru na milionima dolara mita.

Tokom svoja dva predsednička mandata od 2014. do 2022. godine, kako su rekli, pomogao je da se najmanje 400 tona kokaina prebaci u Sjedinjene Države, istovremeno štiteći trgovce od izručenja i krivičnog gonjenja.

Članovi zavere u kojoj je Hernandez učestvovao oslanjali su se na nacionalnu policiju Hondurasa da zaštiti pošiljke kokaina dok su se kretale kroz zemlju.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da je Hernandez "zloupotrebio svoj položaj predsednika Hondurasa da upravlja zemljom kao narko-državom u kojoj je nasilnim trgovcima drogom bilo dozvoljeno da rade praktično nekažnjeno, a narod Hondurasa i Sjedinjenih Država prinuđen da trpi posledice".

Pomoćnik američkog tužioca Džejkob Gutvilig rekao je ranije da je Hernandez "asfaltirao kokainski super-put do Sjedinjenih Država".

image