Svet

"Znaš ti ko sam ja" na američki način: Kako se bahate američke sudije

Najplaćeniji sudija u Džordžiji napala je policajca, i učinila desetine profesionalnih prekršaja, pre nego što joj je konačno oduzeto pravo da odlučuje o sudbini drugih
"Znaš ti ko sam ja" na američki način: Kako se bahate američke sudije© Wodicka/ullstein bild via Getty Images

Savesnost, pravičnost i dostojanstvo traže se od svakog čuvara zakona, a upravo sve suprotne osobine, pokazala je Kristina Piterson, najplaćeniji i najpoznatijih sudija iz redova demokrata u Džordžiji. Ona je izgubila posao nakon što je ispred jednog noćnog kluba u Atlanti napala policajca, a na sve to "nakalemilo" se i na desetine profesionalnih prekršaja.

"Gledajući njeno ponašanje u interakciji sa policijom, čovek se zapita kako je moguće da takva žena bude u poziciji da postane sudija", pišu američki mediji komentarišući to što je Pitersonova dva puta gurnula policajca dok se s njim prepirala.

U dobro poznatom stilu - "znaš ti ko sam ja"- čak nekoliko sati nakon hapšenja sudija je odbijala da policiji kaže svoje ime.

Protiv Pitersonove se već vodila istraga zbog 28 optužbi za nedolično ponašanje, da bi tek nakon ovog incidenta Vrhovni sud Džordžije odlučio da je smeni sa funkcije na kojoj joj je mandat i inače prestajao krajem godine.

Vrhovni sud je saopštio da najviše zabrinjava optužba koja se odnosi na njeno ponašanje prema ženi je pokušavala da ispravi grešku u venčanom listu. Pitersonova joj je izrekla maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 dana i novčanu kaznu "bez objašnjenja ili opravdanja", utvrdilo je veće.

Ona je navodno dozvoljavala ljudima da u zgradu okružnog suda ulaze i nakon radnog vremena bez odgovarajuće bezbednosne provere, a postavljala je i neopravdane zahteve da zaposleni rade prekovremeno o trošku poreskih obveznika. Takođe je pritisnula panik-taster u svojoj kancelariji kada zamenik koji je bio zadužen da je isprati do suda nije stigao na vreme.

Svi ti postupci, prema mišljenju suda "nisu pokazali pristojnost i temperament koji se traži od sudije".

image