Svet

"Dejli koler": Pentagon nema pojma šta se desilo s delom oružja isporučenog Kijevu

Zbog loše komunikacije između ukrajinskih i američkih snaga nedostaju izveštaji o tome gde završava oprema koju SAD šalju
"Dejli koler": Pentagon nema pojma šta se desilo s delom oružja isporučenog Kijevu© Photo by Alex Wong/Getty Images

Pentagon ne zna šta se dogodilo sa oružjem vrednim 62 miliona dolara isporučenim Kijevu, piše "Dejli koler", pozivajući se na Izveštaj generalnog inspektora Kancelarije za odbranu.

Uprkos tome što je upotrebu ovog oružja trebalo pratiti sve do njenog krajnjeg korisnika, problemi u izveštavanju i komunikaciji između američkih i ukrajinskih snaga doveli su do toga da uopšte nema informacija o tome šta je od opreme uništeno, izgubljeno ili preusmereno.

"Odsustvo blagovremenog i potpunog izveštavanja o gubicima zajedno sa nedostatkom detaljne analize izveštaja o gubitku, ometa Ministarstvo odbrane da isprati bilo kakva potencijalna kršenja odbrambenih propisa", navodi se u izveštaju generalnog inspektora.

Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC) Evropske komande SAD nije dosledno dobijala rutinske ili detaljne izveštaje o gubicima od ukrajinskih snaga, uprkos protokolima i standardima.

U proseku, vreme koje je prolazilo od gubitka "odbrambenog predmeta" do trenutka konačnog izveštaja o gubitku bilo je 301 dan, iako propisi zahtevaju da to bude do 30 dana.

Amerikanci nisu analizirali postojeće izveštaje o oružju koje su Rusi mogli da zaplene, a uz to, nemoguće je utvrditi da li je pomoć SAD u oružju preusmerena – pa tako generalni inspektor u svom izveštaju navodi da "nastavlja da istražuje navode o kriminalnom ponašanju u vezi sa bezbednosnom pomoći SAD Ukrajini".

SAD su Ukrajini od početka specijalne vojne operacije poslale više od 70 milijardi dolara pomoći. Ukrajina je tražila od svojih zapadnih saveznika da obezbede oružje jer njena sopstvena odbrambena industrijska baza nije tako napredna ili velika kao ruska.

Fondacija "Dejli koler njuz" nedavno je izvestila i da je oružje u vrednosti od više od milijardu dolara "skinuto sa linije fronta", uključujući tenkove, bespilotne letelice, raketne sisteme i bombe.

image