Svet

Zelenski u Briselu: Potpisan bezbednosni sporazum sa EU, najavljeno rešenje za ukrajinsku krizu?

Osim sporazuma sa EU, potpisani su i bezbednosni sporazumi sa Litvanijom i Estonijom, a Vladimir Zelenski je danas izjavio i da Ukrajina ne želi da rat traje godinama, zbog čega se u narednih nekoliko meseci mora predstaviti novi plan regulisanja ukrajinske krize
Zelenski u Briselu: Potpisan bezbednosni sporazum sa EU, najavljeno rešenje za ukrajinsku krizu?Getty © Sedat Suna / Stringer

Vladimir Zelenski doputovao je danas u Brisel, gde je potpisao prvi bezbednosni sporazum sa Evropskom unijom.

Prema pisanju telegram kanala ukrajinskog portala "Strana.ua", u dokumentu će biti navedene obaveze svih 27 članica Unije prema Ukrajini, "bez obzira na bilo kakve institucionalne promene unutar EU". 

Osim sporazuma sa EU, potpisani su i odvojeni bezbednosni sporazumi sa Litvanijom i Estonijom, prenose "RIA Novosti".  

Vladimir Zelenski će, takođe, učestvovati i na sednici Evropskog saveta, dok NATO najavljuje i susret sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u sedištu Alijanse u Briselu.

Zelenski je iz Brisela objavio video-poruku na Telegramu, u kojoj govori da će na sednici Evropskog saveta "zahvaliti svim liderima Evrope na jedinstvu i potvrdi toga da je naš evropski put nepovratan". 

Takođe, najavljenu su i bilateralni sastanci sa evropskim liderima. 

U međuvremenu, mediji prenose da je Zelenski iz Brisela izjavio da "Ukrajina ne želi da odugovlači sa ratom", te da Ukrajinci "ne žele da on traje godinama". 

"Treba da stavimo na sto plan regulisanja (situacije) u narednih nekoliko meseci", rekao je on, uz komentar da planira da u skorije vreme bude osmišljen i plan za drugi mirovni samit ove godine, za koji je prethodno rekao da bi trebalo da rezultira okončanjem sukoba i da bi u njemu trebalo da učestvuje i Rusija. 

image