Svet

Poljska desnica želi da sa Orbanom formira grupu u EP

Ukoliko Poljaci napuste grupu Evropskih konzervativaca i reformista, to bi bio veliki udarac za italijansku premijerku Đorđu Meloni
Poljska desnica želi da sa Orbanom formira grupu u EPGetty © Omar Marques/Anadolu Agency

Poljska desničarska Partija prava i pravde (PiS) razmatra napuštanje saveza u Evropskom parlamentu sa Braćom Italije premijerke Đorđe Meloni i u pregovorima je sa drugim desnim partijama o formiranju nove grupe.

Među njima se nalazi Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, Akcija nezadovoljnih građana (ANO) nekadašnjeg češkog premijera Andreja Babiša i Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

"Sasvim je očigledno da bismo mogli da se ujedinimo na geografskoj, a ne ideološkoj platformi. Sve manje me zanimaju svi ti ideološki elementi slagalice", rekao je bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki za "Politiko".

Moravjecki je dodao da je u kontaktu sa predstavnicima drugih delegacija.

Taj potez bi bio veliki udarac za Melonijevu, pošto je njena grupa Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) nedavno porasla i postala treća najveća snaga u parlamentu.

ECR je sada treća najveća grupa u Evropskim parlamentu, ispred liberala, sa PiS-om (20 poslanika) i Braćom Italije (24) kao dve najveće stranke.

Unutrašnji pregovori u ECR-u između poljske i italijanske delegacije postali su napeti, nakon što je ECR otkazao sastanak u sredu i odložio ga za 3. jul, samo dan pre neformalnog roka za registraciju političkih grupa.

"Mi smo u pregovorima sa ECR-om i ovo je glavni faktor koji će odlučiti o našoj budućnosti", rekao je Moravjecki. Upitan da li je ovo bila puka pregovaračka taktika za podizanje cene boravka u ECR-u, Moravjecki je rekao da "ne bi to rekao, ne".

"Razmatramo obe opcije. Rekao bih da je verovatnoća 50 prema 50 (da ćemo napustiti grupaciju)", rekao je Moravjecki, dodajući da "nije garantovano" da će PiS ostati u ECR-u.

Moravjecki je sugerisao da dostizanje potrebnog broja za formiranje nove grupe neće biti problem, i naveo da bi ona mogla imati 40 ili 50 poslanika.

On je dodao i da je u kontaktu sa litvanskim članom ECR-a Valdemarom Tomaševskim u vezi pridruživanja grupi. "Potencijalno bismo mogli da imamo veliku grupu", rekao je on.

Nova grupa bi se mogla da se zove CEE, što je skraćenica za Centralnu i Istočnu Evropu, ili "Grupa tri mora", iako je Moravjecki rekao da je ovo drugo "probno".

Partija Smer slovačkog premijera Roberta Fica nije deo pregovora, istakao je Moravjecki, dodajući da sa njim nije razgovarao. Smer želi da se ponovo pridruži grupi Socijalista i demokrata, izjavio je u sredu slovački predsednik Peter Pelegrini.

Babiš, koji je nedavno napustio grupu Obnovimo Evropu, rekao je ove nedelje da je zainteresovan za formiranje nove grupacije koja bi bila protiv migracija i zelene politike aktuelne briselske administracije, ali nije precizirao moguće članove, prenose češki mediji.

Jedan od poslanika slovenačkog SDS-a u Evropskom parlamentu je demantovao njegova stranka razmatra napuštanje Evropske narodne partije (EPP) desnog centra. Moravjecki i Janša razgovarali su 17. juna u Briselu.

Nemački magazin "Špigl" je ranije objavio da nekoliko desničarskih partija, predvođenih Alternativom za Nemačku (AfD), razmatra osnivanje nove grupe u EP, koja bi mogla da se zove "Suverenisti".

Meloni je kritikovala glavne centrističke grupe zbog vođenja pregovora iza kulisa o najvišim poslovima u EU bez njenog učešća.

image