Svet

"Njujork tajms": NATO će Ukrajini dati "utešnu nagradu" na samitu u Vašingtonu

Blok želi da osigura da njegov predstojeći skup prođe "glatko", piše list
"Njujork tajms": NATO će Ukrajini dati "utešnu nagradu" na samitu u VašingtonuGetty © Nikoletta Stoyanova / Stringer

NATO namerava da ponudi Ukrajini novi vojni štab za upravljanje pomoći i oružjem koje donira Zapad, umesto puta ka članstvu, na samitu bloka u Vašingtonu sledećeg meseca, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, pozivajući se na zvaničnike SAD i NATO-a, novi štab bi trebalo da uveri Ukrajinu u dugoročnu posvećenost NATO-a njenoj bezbednosti i služio bi kao "most" za Kijev da se na kraju pridruži vojnom bloku predvođenom SAD u (neodređenoj) budućnosti.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena i rukovodstvo NATO-a "došli su na ideju da Kijevu daju nešto solidno na samitu, iako smatraju da nije pravo vreme za Ukrajinu da se pridruži", navodi "Njujork tajms".

Nadamo se da će ponuda "zadovoljiti" Vladimira Zelenskog, koji ulazak u NATO vidi kao glavni prioritet. Štab je takođe pokušaj da samit u Vašingtonu protekne bolje od prošlogodišnjeg kada Kijevu nije ponuđen čvrst vremenski okvir za pregovore o članstvu.

Zelenski je tada nazvao "apsurdnom" odluku NATO-a da ne uputi poziv Ukrajini, insistirajući u objavi na društvenim mrežama da je "neizvesnost" po tom pitanju znak "slabosti bloka". Njegovi komentari su izazvali "bes" američkih zvaničnika, naveo je tada "Vašington post".

Neimenovani zvaničnici koji su razgovarali za "Njujork post" rekli su da će se štab nalaziti u američkom vojnom objektu u Visbadenu u Nemačkoj. Na čelu štaba biće general sa tri zvezdice – najverovatnije američki, koji će direktno odgovarati šefu američke Evropske komande, generalu Kristoferu Kavoliju.

Očekuje se da će misija – nazvana "NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu" (NSATU) – staviti svu pomoć Kijevu pod jedan "kišobran". Države NATO-a su do sada pomagale Ukrajini od zemlje do zemlje. Štab će takođe koordinisati zapadnu obuku kijevskih trupa, rekli su izvori.

Kao projekat NATO-a, NSATU bi ostao operativan čak i ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru, naglasili su zvaničnici.

Sprečavanje pridruživanja Ukrajine NATO-u Moskva je navela kao ključni cilj svoje vojne operacije, pokrenute u februaru 2022.

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva biti spremna da odmah započne mirovne pregovore sa Kijevom ako povuče sve svoje trupe iz ruskih oblasti Donbas, Herson i Zaporožje i zvanično izjavi da "više ne planira da se pridruži NATO-u". Putinov mirovni predlog odmah su odbacili i Ukrajina i njene zapadne pristalice.

image