Svet

Herš: Broj ubijenih u Pojasu Gaze mnogo viši nego što je prijavljeno

Šta nije u redu sa međunarodnom zajednicom, upitao je jedan ekspert iz Amerike
Herš: Broj ubijenih u Pojasu Gaze mnogo viši nego što je prijavljenoGetty © NurPhoto / Contributor

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi, uključujući i one za koje se veruje da su kadrovi Hamasa, prošao je niz javnih rekalibracija poslednjih nedelja, pošto se rekonstruisani izraelski ratni kabinet bori da umanji međunarodni bes zbog pokolja u enklavi, piše novinar Simor Herš.

Smanjeni broj leševa bio je samo sporedna predstava, jer se izraelska ofanziva u Gazi nastavlja bez znakova prekida vatre koji je Bajdenova administracija očajnički tražila.

Hamas je pokrenuo rat prošlog 7. oktobra iznenadnim napadom u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca i povređeno još 3.400. Za taoce je uzeto oko 250 vojnika i civila.

Očekivani odgovor Izraela počeo je za nekoliko dana, bombardovanjem pojasa Gaze. Neke izraelske kopnene operacije unutar Gaze počele su 13. oktobra, a dve nedelje kasnije počela je očekivana ofanziva u punom obimu.

Rat i dalje besni, a jedna procena kaže da je do početka aprila 70.000 tona eksploziva bačeno na ciljeve širom Gaze dugačke 40-ak kilometara, više nego što je Nemačka bacila na London i Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo na Drezden i Hamburg u Drugom svetskom ratu, zajedno.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, procenilo je ove sedmice da je u izraelskim napadima ubijeno 37.718, a ranjeno je više od 86.000 stanovnika Gaze.

Prošlog meseca izraelska vlada je objavila mnogo nižu procenu žrtava, navodeći da su njeni avioni i trupe ubili 14.000 "terorista" – boraca Hamasa – i ne više od 16.000 civila.

Bajdenova administracija, uoči prve predsedničke debate, nije rekla ništa o novim brojevima, ali ima mnogo viših analitičara u međunarodnoj zajednici ljudskih prava i društvenih nauka koji smatraju da su ove brojke prevara: ogromno potcenjivanje štete učinjene terorizovanom civilnom stanovništvu koje živi u improvizovanim šatorima i skloništima usred bolesti i neuhranjenosti, sa nedostatkom sanitarnih uslova, medicinske nege i lekova, kao i sa sve većim očajem i umorom.

Herš navodi da je razgovarao sa stručnjacima za javno zdravlje i statistiku u Americi i da je opšte uverenje da je broj ubijenih civila u Gazi daleko veći od prijavljenih, ali da niko ne zna koliki je tačno.

Jedan stručnjak za javno zdravlje je priznao: "Nije moguće utvrditi jasan i definitivan broj leševa, s obzirom na kontinuirano izraelsko bombardovanje."

Prema njegovim rečima, Gaza je bila idealna meta za vazdušni napad. "Nema funkcionalne vatrogasne službe. Nema vatrogasnih vozila. Nema vode. Nema mesta za bekstvo. Nema bolnica. Nema struje. Ljudi koji žive u šatorima i tela naslagana svuda... koja jedu psi lutalice", navodi.

"Šta nije u redu sa međunarodnom zajednicom?", upitao je.

Ekspert je dodao da za nedostatak bolje statistike žrtava nije kriv samo Izrael. "Hamas ima sopstveni interes da dosledno smanjuje broj ubijenih civila zbog nedostatka planiranja tokom godina kada je bio zadužen za Gazu", navodi.

Međunarodna agencija za zaštitu dece "Sejv d čildren" objavila je ovog meseca izveštaj u kojem se procenjuje da je čak 21.000 dece u Gazi "zarobljeno ispod ruševina, zatočeno, sahranjeno u neobeleženim grobovima ili izgubljeno". Druga deca, navodi agencija, "su prisilno nestala, uključujući nepoznati broj pritvorenih i prisilno prebačenih iz Gaze" pri čemu porodicama nije poznato gde se nalaze "usred izvještaja o zlostavljanju i mučenju".

Džeremi Stoner, regionalni direktor dobrotvorne organizacije za Bliski istok, rekao je: "Gaza je postala groblje za decu, sa hiljadama drugih nestalih, a njihova sudbina je nepoznata... Očajnički nam je potreban prekid vatre da bismo pronašli nestalu decu koja su preživela, i da sprečimo da više porodica bude uništeno."

image