Svet

Lajen, Kalas i Košta vodiće EU narednih godina: Kako su glasali Orban i Melonijeva

Nominacije Kalasove i Fon der Lajen nisu konačne i zahtevaju odobrenje Evropskog parlamenta. Međutim, Koštu automatski biraju nacionalni lideri 27 zemalja
Lajen, Kalas i Košta vodiće EU narednih godina: Kako su glasali Orban i MelonijevaGetty © Geert Vanden Wijngaert

Lideri EU zvanično su na samitu Evropskog saveta u Briselu predložili estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Kalas je poznata po tome da je jedan od najvatrenijih antiruskih jastrebova, a bila je i jedan od najjačih zagovornika oštrijih sankcija Moskvi.

Lideri su takođe predložili aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu EK i imenovali su bivšeg ministra spoljnih poslova Portugala Antonija Koštu za novog predsednika Evropskog saveta.

Nominacije Kalasove i Fon der Lajen nisu konačne i zahtevaju odobrenje Evropskog parlamenta. Međutim, Koštu automatski biraju nacionalni lideri 27 zemalja.

"Juronjuz" je citirao dva izvora koji su rekli da je italijanska premijerka Đorđa Meloni glasala protiv kandidature Kalasove, dok je mađarski premijer Viktor Orban bio uzdržan, a glasao je protiv imenovanja Fon der Lajenove, prenosi RT Internešnel.

Kako navodi "Politiko", sa druge strane, Orban je glasao za izbor Košte za predsednika Evropskog saveta, dok je Melonijeva bila uzdržana prilikom glasanja o nominaciji Ursule fon der Lajen.

U objavi na Iksu, Kalas je napisala da bi potencijalna nova funkcija bila "ogromna odgovornost u ovom trenutku geopolitičkih tenzija".

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, estonska premijerka je bila možda i najvatreniji pristalica naoružavanja vlasti u Kijevu, a Estonija je Ukrajini poslala više pomoći po glavi stanovnika od bilo koje druge države - čak 1,74 odsto BDP-a, prema podacima iz februara ove godine.

Njena vlada je 2022. zabranila Rusima, koji imaju vize za ulazak u šengensku zonu, da putuju u Estoniju, a godinu dana kasnije je zabranjen i tranzit vozilima koja imaju ruske registarske oznake. Ona je i jedan od najvatrenijih protivnika pregovora Kijeva i Moskve.

Kalas je pozvala EU da poveća isporuke oružja Ukrajini i poveća sopstvene odbrambene sposobnosti bloka.

"Naš cilj mora biti da proizvedemo više municije od Rusije", rekla je Kalas u martu.

image