Svet

Si Đinping: Sve zemlje sveta da se pridržavaju zlatnog pravila – nema spoljnog mešanja

Lider Kine je, govoreći na događaju povodom obeležavanja 70 godina od formulisanja vodećih principa kineske spoljne politike, izneo nekoliko principa kojima bi sve zemlje sveta trebalo da se vode
Si Đinping: Sve zemlje sveta da se pridržavaju zlatnog pravila – nema spoljnog mešanja© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Države sveta bi trebalo da se pridržavaju zlatnog pravila nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja i ne smeju da dozvole da jedna primorava drugu da izabere stranu, rekao je predsednik Kine Si Đinping, govoreći na događaju povodom obeležavanja 70 godina od formulisanja vodećih principa kineske spoljne politike.

"Moramo se zajednički suprotstavljati svakome ko nameće svoju volju drugima, usprotiviti se blokovskoj konfrontaciji i ujedinjenju u malim krugovima", naglasio je kineski lider.

Zemlje moraju da dele odgovornost za održavanje mira, nemoguće je težiti samo sopstvenoj bezbednosti, poručio je Si Đinping.

Međunarodne poslove bi trebalo rešavati uz dogovor sa svim zemljama, a ne samo sa onim "koje imaju jaču ruku", naveo je lider Kine i objasnio da će, bez pravičnosti i pravde, politika moći da cveta a zakon džungle će postati sveprisutan.

Ciljevi i principi Povelje Ujedinjenih nacija nisu zastareli, već su postali još važniji i autoritet i centralni položaj UN treba samo da jača, naveo je kineski lider.

Prema njegovim rečima, odnosi među državama bi trebalo da teže "jednakosti, uzajamnom poštovanju i poverenju".

Lider Kine je ukazao na potrebu da se međusobno poštuju suštinski interesi i razvojni putevi koje države biraju samostalno.

Si je pozvao na izgradnju "mostova" saradnje u svetskoj ekonomiji i poručio da Kina nikada neće napustiti put mirnog razvoja.

"Suočavajući se sa istorijom mira ili rata, jedinstva ili konfrontacije, moramo da prenosimo duh i konotaciju 'pet principa' mirnog suživota”, poručio je Si.

Pet principa mirnog suživota je sporazum Indije i Kine o Tibetu potpisan 1954. godine. Prema formulaciji tadašnjeg premijera Državnog saveta Narodne Republike Kine Džou Enlaja, principi su uključivali međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobno nenapadanje, međusobno nemešanje u unutrašnje stvari druge strane, jednakost i obostranu korist, i miran suživot.

image