Svet

Kongo zainteresovan za ulazak u BRIKS

Predsedavanje Rusije je počelo priključivanjem novih članica - Egipta, Indije, Irana, Saudijske Arabije, a Turska je izrazila želju da se pridruži
Kongo zainteresovan za ulazak u BRIKS© Tanjug/AP/Mikhail Metzel

Republika Kongo je zainteresovana za pridruživanje BRIKS-u ili bar za razvoj veza sa tom asocijacijom, rekao je predsednik te zemlje Denis Sasu Ngeso u intervjuu za "Ria Novosti".

"Postoji takva perspektiva. Tako je nekoliko zemalja već pristupilo asocijaciji. Čuo sam i za program BRIKS+ tako da, ako postoje sve ove mogućnosti, bilo bi povoljno", rekao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da BRIKS priprema kategoriju "zemalja partnera", dok je na sastanku šefova ministarstava spoljnih poslova BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu odlučeno da se "napravi pauza u primanju novih članica".

Pored toga, pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov rekao je da broj zemalja koje žele da se pridruže BRIKS-u stalno raste, te da već ima više od 30 takvih prijava.

Rusija je 1. januara postala predsedavajuća BRIKS-om.

Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS-u su sada i Egipat, Indija, Iran, Saudijske Arabije, a Turska je izrazila želju da se pridruži.

image