Svet

Debatni debakl Džozefa Bajdena: Kako je Tramp s pola snage deklasirao američkog lidera

Umesto da dokaže da je mentalno sposoban da vodi državu, Bajden je partijskim saborcima pokazao da im je najpametnije da mu, dok je vreme, traže zamenu
Debatni debakl Džozefa Bajdena: Kako je Tramp s pola snage deklasirao američkog lidera© Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Ko je lopov, a ko kriminalac? Ko je "najgori predsednik u istoriji SAD", a ko ima moral "ulične mačke"? Na žalost američkih birača, koji su se nadali da će tokom predsedničke debate na Si-En-Enu čuti kakva budućnost očekuje Ameriku - upravo takva pitanja došla su u prvi plan, pretvarajući prvi duel u istoriji između dvojice predsednika u obično - "jetrvanje preko tarabe" koje je razotkrilo sve slabosti američke političke scene.

To se desilo, jer Tramp, najverovatnije, zbog pravila debate da mikrofoni budu isključeni kada drugi kandidat govori (ili pak zbog očigledne inferiornosti sagovornika), nije nastupio dovoljno nadmoćan kako se očekivalo, a Bajden, koji je ipak premašio očekivanja i nije pao sa bine, bio je tokom čitavog razgovora dezorjentisan i zbunjen i mučio se da pronađe reči.

Čak i kada je odgovarao na pitanja koja mu idu na ruku poput na primer tema koje se tiču abortusa, Bajden nije uspevao da iskoristi priliku. Zapravo ako čitavu ovu debatu posmatramo kao jednu veliku šansu za trenutnog lidera Amerike da pokaže da je mentalno stabilan – svaka nada da će biti tako raspršila se već u prvih nekoliko minuta.

"Niko ne gleda ove debate zbog njihovog sadržaja, već zbog ponašanja učesnika. Očekivanja su bila da će Si-En-En da napada Trampa a da će Bajden biti u dobroj formi zbog sedmodnevnog odmora i lekova koje su mu davali. A desilo se upravo suprotno, Si-En-Enovi komentatori i mediji uopšte su se okrenuli protiv Bajdena, a Tramp je u nekoliko navrata tako poentirao da već se o tome već priča", objašnjava novinar Nebojša Malić, autor emisije "Glas iz Amerike".

Da je američki predsednik pred očima čitave nacije doživeo potpuni fijasko, uverena je i novinarka Ljiljana Smajlović, autorka emisije "Relativizacija", koja navodi da je Bajden kiksnuo iako je imao samo jedan zadatak: da ubedi gledaoce Si-En-Ena da je čovek koji se za svoje godine dobro drži, brzo misli i može, makar verbalno, energično da reaguje na protivničke napade.

"Pao je na ispitu. Amerikanci su se pre debate pitali je li Bajden dovoljno fizički zdrav i kognitivno sposoban da još četiri godine ostane predsednik najjače sile sveta. Sada su prisiljeni da se pitaju može li on još narednih šest meseci da bude na položaju komandanta američkih oružanih snaga. A svet je trenutno veoma opasno mesto", ističe Ljiljana Smajlović.

Tramp je iz ovog ringa definitivno, i s pola snage, izašao kao pobednik, a ankete kažu da je svojim nastupom naklonost birača podigao za nekoliko procentnih poena.

"Bivši predsednik Tramp je imao samo jedan zadatak, da ne bude sateran u ćošak i prisiljen da se stalno brani kao čovek sa više optužnica. Tramp danas s pravom likuje, čak i Bajdenovi glasači misle da je u debati trijumfovao nad sadašnjim predsednikom. Tramp je napadao, a Bajden je bio taj koji se branio", ocenjuje Smajlović.

Ono što je još gore za Bajdena bilo je, prema rečima naše sagovorice, to što je u prvih nekoliko minuta izgubio nit svojih misli, pobrkao kovid sa zdravstvenim osiguranjem koje je proglasio uništenim, što je Tramp "munjevito i sa podsmehom iskoristio protiv njega".

"A možda je najgore za Bajdena ipak to što je prevazišao sva očekivanja: stepen njegove zbunjenosti i dezorijentacije ispao je veći nego što su njegovi simpatizeri u svojim najgorim snovima strahovali. Demokratska stranka skoro da i ne krije da je u panici i da brine sa kim da zameni Bajdena, ako bude morala", zaključuje Ljiljana Smajlović.

Kamere Si-En-Ena nisu se ni ugasile, a vodeća stranka u Americi shvatila je da posle Bajdenovog debakla neće moći da se "opere" spinovanjima. Donatorima se, izgleda, najviše smučilo, pa tako "Vašington post" piše kako je jedan od finansijera demokrata prokomentarisao Bajdenov nastup emodžijem koji povraća, dok je čak i bivša direktorka za komunikacije lidera Amerike priznala da je sve bilo razočaravajuće.

"Svima, pa i demokratama, je odavno već jasno da je Bajden samo figura. Ali do juče su svi mediji agresivno insistirali da to nije tako, a onda se odjednom okrenuli protiv njega. To je signal da nešto ne ide kako valja. Kao da im je neko rekao da promene ploču. Evo čak je i Tomas Fridman, kolumnista 'Njujork tajmsa' i glas američkog establišmenta, rekao da je Bajdenu vreme da se povuče! Ljudi upućeniji u američke prilike oko mene ne mogu da se opredele, da li je ovo sve organizovano urađeno, ili je u pitanju nesposobnost i raspad sistema", zaključuje Nebojša Malić.

image