Svet

Potraga za novim "štihom": Bajdena ne može da zameni stranka, mora sam da se povuče iz kampanje

U modernoj istoriji stranka nikad nije zamenila kandidata za predsednika Amerike, ne postoje procedure za tako nešto
Potraga za novim "štihom": Bajdena ne može da zameni stranka, mora sam da se povuče iz kampanje© Doug Mills-Pool/Getty Images

Bivši najviši zvaničnik Bele kuće i Obamin savetnik Dejvid Akselrod poručio je danas da će se voditi razgovori o tome da li bi demokratski kandidat i predsednik SAD Džozef Bajden trebalo da nastavi predsedničku trku, čime je otvorio i pitanje oko toga kolike su šanse da demokrate izađu sa novim "štihom".

"Postoji osećaj šoka zbog njegovog nastupa na debati. Kako je njegov glas zvučao i to što je delovao malo dezorijentisano. Razgovoraćemo o tome da li treba da nastavi trku", rekao je i Akselrod, prenosi En-Bi-Si.

Bajdenov nastup u debati sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom izazvao je, naime, novu rundu kritika od strane demokrata, uključujući i glasne pozive da povuče kandidaturu.

Ipak, guverner Kalifornije Gevin Njusom, koji se često pominje kao potencijalni alternativni kandidat, rekao je novinarima nakon debate da Bajden ne bi trebalo da odstupi.

U modernoj eri, navodi on, nacionalna stranka nikada nije pokušala da zameni svog kandidata, prvenstveno zbog toga što partijska pravila onemogućavaju zamenu kandidata bez njihove saglasnosti.

Jedini verodostojan scenario da demokrate dobiju novog kandidata bio bi da Bajden odluči da se povuče, kao što je to uradio Lindon Džonson 1968. godine, piše En-Bi-Si.

Ako bi Bajden odustao pre nego što je planirano da bude formalno nominovan u avgustu, to bi "otvorilo vrata" za sve demokrate, jer ne postoji mehanizam da on ili bilo ko drugi odredi izabranog naslednika.

Da bi neko bio nominovan, potrebna je većina od oko 4.000 delegata. Bajden je osvojio 3.900 glasova.

Prema nedavnim reformama, više od 700 superdelegata stranke i poslanici, imaju pravo da glasaju samo ako niko ne osvoji većinu na prvom glasanju, tako da bi njihovi glasovi mogli da budu ključni.

Bajden bi imao određeni uticaj na svoje obećane delegate, ali na kraju oni mogu da glasaju kako žele, tako da bi kandidati najverovatnije vodili kampanju kako bi pridobili svakog pojedinačnog delegata, navedeno je.

image