Svet

"Džo, vreme je da se povučeš": Kako je (liberalna) Amerika reagovala na Bajdenov debatni debakl

Blago rečeno katastrofalan nastup aktuelnog američkog predsednika u debati sa svojim republikanskim izazivačem uspeo je da učini nešto što je malo ko verovao da je moguće – ujedinio je liberalne medije u pozivima Bajdenu da se povuče iz predsedničke trke
"Džo, vreme je da se povučeš": Kako je (liberalna) Amerika reagovala na Bajdenov debatni debakl© Justin Sullivan

"Zaista ne znam šta je rekao na kraju te rečenice, a mislim da ne zna ni on."

Ova rečenica republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa nakon jednog od mnogih neuspešnih pokušaja njegovog rivala, aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, da formuliše smislenu rečenicu, verovatno će ostati najupečatljiviji momenat sinoćne debate.

A upečatljivih momenata nije manjkalo. Bilo da je reč o Bajdenovoj tvrdnji da je "pobedio (američki program socijalne zaštite) Medikejd", ili Trampovoj izjavi da je njegov demokratski protivnik "Palestinac, i to loš", učesnici debate su neutralnim posmatračima dali mnogo povoda za smeh.

Osim, naravno, ako nije reč o američkim državljanima, koji su (još jednom) imali priliku da se uvere da je njihov aktuelni predsednik osamdesetjednogodišnjak koji očigledno ima problema da formuliše i najjednostavnije rečenice.

Upravo je Bajdenova potpuna nemoć da se usprotivi Trampu, koji je i pored činjenice da je pre nekoliko dana napunio 78 godina, delovao jednako oštro kao pre četiri ili osam godina, privuklo najveću pažnju liberalnih medija.

Stiče se utisak da su oni, možda i prvi put, prekinuli svojevrsni "zavet ćutanja" o starosti i psihofizičkim kapacitetima aktuelnog predsednika, konačno priznajući da on nije dorastao da iznese još jednu kampanju.

Potpuni potop Bajdenove kampanje

Svega nekoliko sati nakon okončanja debate, skoro svi "mejnstrim" mediji, ali i dobar deo njihovih kolumnista, bio je ujedinjen oko jedne stvari – Džozef Bajden bi trebalo da se povuče iz predsedničke trke.

Bilo da je reč o demokratskim kongresmenima, političkim stratezima ili istraživačima javnog mnjenja, manje više svi su istakli – uglavnom u anonimnim izjavama za mediji – da ovakav Bajden nema šanse u direktnom obračunu sa Trampom.

Magazin "Politiko", koji je po svojim stavovima neuporedivo bliži Bajdenu nego Trampu, debatu je nazvao "katastrofom" za aktuelnog predsednika, dodajući da "demokrate ovo neće moći da spinuju".

"Raspravljajući se s bivšim predsednikom Donaldom Trampom sa hrapavim glasom, lutajućim očima, bledim tenom i zastojima u govoru, Bajdenov nastup je ponekad bio nerazumljiv. I iako je Tramp punio svoje odgovore lažima, postojalo je samo jedno odlučujuće pitanje: Bajdenove godine", objavio je taj magazin.

Kolumnista "Njujork tajmsa" i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je Bajdena nazvao "najboljim predsednikom u svom životu", dodajući da je "ipak vreme da se povuče". Slične stavove dele i drugi poznati kolumnisti tog lista, Tomas Fridman (poznat kao jedan od najagresivnijih zastupnika agresije na SRJ 1999) i Nikolas Kristof.

Komunistkinja "Vašington posta" Monika Hes je otišla korak dalje i u svom tekstu otvoreno pozvala prvu damu Džil Bajden da "razgovara sa svojim mužem" i ubedi ga da se povuče.

Reakcije nisu bile ništa bolje ni na društvenim mrežama – naprotiv. 

Milijarder i vlasnik "Tesle" Ilon Mask je na Iksu napisao da je debata "priprema za smenu Bajdena", kao i da su jedini pobednik debate – mimovi.

Jedan od najuticajnijih američkih političkih analitičara i predsednik "Jureža grupe" Ijan Bremer napisao je da ovo bio "ubedljivo najgori dan Bajdenove kampanje do sad", kao i da je "nezamislivo da neko ko nije partijski ostrašćen može da veruje da je aktuelni predsednik sposoban za još jedan mandat".

Međutim, prema prvim navodima iz Bajdenovog izbornog štaba, aktuelni predsednik ne planira da odustane od kandidature. Jedno je sigurno – u Trampovom štabu ne mogu da budu nezadovoljni ako tako i ostane.

image