Svet

Vrhovni sud SAD odobrio da se beskućnicima zabrani boravak u javnim prostorima

Ovom sudskom odlukom lokalnim i saveznim vlastima daje se veća sloboda u rešavanju nacionalne krize beskućništva
Vrhovni sud SAD odobrio da se beskućnicima zabrani boravak u javnim prostorima© John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images

Vrhovni sud SAD potvrdio je danas propise protiv boravka beskućnika na javnim gradskim površinama koje primenjuju vlasti u jednom gradu u saveznoj državi Oregon, kako bi sprečile beskućnike da spavaju u parkovima i na ulicama.

Ovom sudskom odlukom lokalnim i saveznim vlastima daje se veća sloboda u rešavanju nacionalne krize beskućništva, prenosi Rojters.

Sudije Vrhovnog suda SAD su glasale 6-3 za poništavanje odluke niže sudske instance koja je zaključila da je primena restriktivnih propisa u gradu Grants Pas u slučajevima kada nema dostupnog smeštaja za beskućnike kršenje Osmog amandmana Ustava SAD koji zabranjuje "okrutne i neuobičajene" kazne.

Konzervativne sudije Vrhovnog suda bile su u većini, dok su tri liberalna člana sudskog veća bila protiv primene ovih propisa.

Sudija Nil Gorsuč, koji je napisao presudu, obrazložio je da je beskućništvo kompleksan problem:

"Njegovi uzroci su mnogobrojni. Takođe mogu biti različiti javni politički odgovori neophodni da se taj problem reši. U osnovi, pitanje koje ovaj problem postavlja jeste da li Osmi amandman američkog Ustava daje federalnim sudijama primarnu odgovornost za procenu tih uzroka i za osmišljavanje adekvatnih odgovora. Odgovor je da ne daje."

Beskućništvo i dalje ostaje složen problem u Sjedinjenim Američkim Državama jer mnogi gradovi imaju hroničan nedostatak pristupačnog stambenog prostora.

image