Svet

Kina pozvala SAD da prestanu da podržavaju "provokacije" Filipina

Mao Ning je dodao da su Filipini okrenuli leđa dogovoru sa Kinom, dovodeći u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet
Kina pozvala SAD da prestanu da podržavaju "provokacije" Filipina© Ezra Acayan/Getty Images

Kina je danas pozvala Sjedinjene Države da prestanu da tolerišu i podržavaju "provokacije" Filipina, nakon što je zamenik državnog sekretara Kurt Kembel izrazio zabrinutost zbog "destabilizujućih akcija Pekinga u Južnom kineskom moru".

Kina i Filipini su nedavno razmenili optužbe za "opasne i ilegalne manevre" koji utiču na njihova plovila u oblasti oko Drugog Tomas Šola, spornog atola na prometnom plovnom putu.

"Sjedinjene Države treba da prestanu da odobravaju i podržavaju provokacije Filipina i da preduzmu praktične akcije za očuvanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, prenosi Rojters.

Filipini su poslali misije da snabdevaju vojnike koji žive na zarđalom, zastarelom ratnom brodu koji je Manila namerno prizemljila 1999. na atolu kako bi ojačala svoje pretenzije na suverenitet.

Na redovnom brifingu, Mao je dodao da su Filipini okrenuli leđa dogovoru sa Kinom, dovodeći u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet, i insistirajući na isporuci građevinskog materijala za ratni brod.

Filipinski mornar je 17. juna povređen nakon onoga što je vojska te zemlje jugoistočne Azije nazvala "namernim napadom velikom brzinom" od strane kineske obalske straže, a što je Kina osporila rekavši da su radnje bile zakonite.

Kembel je to rekao zameniku ministra spoljnih poslova Kine tokom telefonskog razgovora u četvrtak, saopštio je američki Stejt department.

Dan ranije, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i njegov filipinski kolega Eduardo Ano razgovarali su o zajedničkoj zabrinutosti zbog "opasnih i eskalacionih akcija Kine".

Sjedinjene Države su ponovo potvrdile svoju posvećenost bezbednosti Filipina, saopštila je Bela kuća.

Kina inače tvrdi da polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, uključujući delove koji pripadaju Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Vijetnamu.

image