Svet

Novi šef NATO-a nije raspoložen da izdvaja više para na odbranu

Lideri EU kritikovali su Rutea zbog njegovog protivljenja "pumpanju" zajedničkog budžeta za odbranu
Novi šef NATO-a nije raspoložen da izdvaja više para na odbranuGetty © Sean Gallup / Staff

Lideri EU kritikovali su odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea zbog njegovog protivljenja trošenju većeg dela budžeta bloka na unapređenje odbrambenih sposobnosti unije, rekao je poljski premijer Donald Tusk.

Pitanje da li EU treba da ima zajednički dug za finansiranje odbrambenih projekata bilo je "vruća tema" na samitu Evropskog saveta kome je prisustvovao i Vladimir Zelenski.

Nemački kancelar Olaf Šolc i Rute, obojica zagovornici pooštravanja fiskalnih pravila bloka, bili su protiv unošenja više novca EU u zajedničko finansiranje odbrane.

Ali ostali lideri su postavili pitanje zašto bi od svih ljudi baš Rute - koji će u oktobru preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO-a - želeo da spreči blok da ulaže u svoju bezbednost, rekao je Tusk novinarima.

"Svi, skoro svi, glasno su podsetili Marka Rutea da će uskoro preuzeti ulogu generalnog sekretara NATO-a i da treba da učini sve da Evropa ne štedi novac ili resurse", rekao je Tusk.

"Bilo je malo nezgodno... Video sam mu rumenilo na licu nakon što su mu svi ukazali: 'Čekaj malo, čoveče, trebalo bi da mobilišeš sve da troše više, a ne manje, na odbranu'", dodao je Tusk.

Poljska troši skoro četiri procenta svog BDP-a na odbranu, što je dvostruko više od cilja NATO-a od dva procenta.

"Preuzimamo ovaj teret... radi bezbednosti cele Evrope", rekao je Tusk, dodajući da ga "zaista ljute" argumenti koje je čuo protiv zajedničke potrošnje.

Pod Ruteovim 14-godišnjim rukovodstvom, Holandija nikada nije ispunila standard od 2 odsto, podseća "Politiko".

image