Svet

Belorusija upozorava: Situacija na granici sa Ukrajinom sve napetija

Zapad pokušava da uvuče Minsk u rat, ali mi radimo sve kako bismo održali mir na beloruskom tlu, poručuju danas iz MO Belorusije
Belorusija upozorava: Situacija na granici sa Ukrajinom sve napetijaGetty © SOPA Images / Contributor

Situacija na granici sa Ukrajinom sve je napetija, a ukrajinska vojska, bez obzira na velike gubitke i probleme na frontu, razmešta vojsku u blizini naše granice, upozoravaju iz Ministarstva odbrane Belorusije. 

"Imamo informacije da Ukrajina dovodi trupe, oružje i vojnu opremu na naše granice. Konkretno, u Žitomirskoj oblasti stacionirana su američka borbena vozila pešadije, višecevni raketni sistemi, teška artiljerija velikog dometa i druga tehnika", navodi se u poruci objavljenoj na Telegramu. 

MO Belorusije dodaje da je koalicija zapadnih zemalja pokrenula žestok sukob u blizini beloruske teritorije. 

"Oni pokušavaju da uvuku našu zemlju u rat. U ovim teškim uslovima, naša zemlja čini sve da održi mir na beloruskom tlu", poručuje Minsk.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine postavile su sisteme za nadzor u blizini beloruskih granica, a masovno se koriste i bespilotne letelice, koje s vremena na vreme nezakonito prelaze preko granice i ulaze na belorusko tlo, upozorava MO Belorusije. 

Iz Minska dodaju da je beloruska strana prinuđena da razmesti na teren dodatne sisteme PVO zbog velike aktivnosti ukrajinskih dronova u blizini granice. Takođe, pojačane su i obaveštajne aktivnosti u prigraničnom regionu.

"Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalaze u prigraničnom području, poseduju ne samo izviđačke bespilotne letelice, već i dronove koji su u stanju da izvedu udare duboko na teritoriju Republike Belorusije", upozorava MO Belorusije.

image