Svet

Ko bi mogao da zameni Džozefa Bajdena?

Pošto Bajden još nije zvanično odobren kao demokratski predsednički kandidat, teorijski, stranka može da izabere drugog kandidata
Ko bi mogao da zameni Džozefa Bajdena?Getty © Allison Joyce / Stringer

Džozef Bajden možda jeste pobedio na demokratskim predizborima ranije ove godine, ali zvanično neće postati kandidat stranke za predsednika dok ne bude odobren na Nacionalnoj konvenciji demokrata 2024. u Čikagu, koja se održava od 19. do 22. avgusta.

Kako stoje stvari posle za demokrate katastrofalne predsedničke debate, Bajdenova popularnost drastično je pala. Čak 60 odsto ispitanika reklo je da je Tramp bio bolji na debati, piše "Dejli mejl".

"Pre debate, 27 odsto njegovih glasača je smatralo da je Bajden dobar ili odličan, kada je reč o njegovoj mentalnoj sposobnosti da bude predsednik. Nakon debate, taj nivo je pao na 20 odsto. Najveći pad je zabeležen među demokratskim ispitanicima, sa 56 odsto pre debate na 42 odsto posle debate", istakli su iz Ipsosa.

Jedan zabrinjavajući znak za aktuelnog predsednika je što su Afromakerikanci - grupa koju Bajden mora da pridobije, jer su ga pretežno podržavali 2020. godine - izgubili poverenje u njegove mentalne sposobnosti za 15 odsto, navodi se u izveštaju.

Poverenje birača u Bajdenovu fizičku sposobnost da bude predsednik takođe je palo sa 21 na 15 odsto.

Ne postoji formalni mehanizam da se Bajden zameni, a takav potez bi bio prvi put da je američka politička partija pokušala da to uradi u modernom dobu, piše "Gardijan".

Zapravo, jedina opcija bi bila da Bajden pristane da se povuče i dozvoli da se nominuje neko drugi.

Problem je što Bajden, za razliku od Lindona Džonsona koji je u martu 1968. godine (na nagovor supruge) odustao od pokušaja za rezizbor, nije raspoložen da odustane.

A prva dama SAD Džil Bajden - za razliku od gospođe Džonson - uživa u prestižu Bele kuće i ne namerava da "pritisne" muža da se penzioniše. Čak naprotiv, Džil Bajden su čuli posle debate kako hvali suprugov nastup. "Bio si sjajan Džo! Odgovorio si na svako pitanje, znao si sve činjenice", reka mu je.

Demokrate su sada u problemu, pošto moraju da nađu kandidata koji bi a) bio adekvatna zamena Bajdenu, b) oko koga bi se svi složili, v) ko bi mogao da se suprotstavi Trampu.

Ako bi kandidat bio izabran na konvenciji u Čikagu, koja je tradicionalno veoma "koreografisan" događaj, onda bi stranka imala tri meseca da se udruži i vodi kampanju pre novembarskih izbora.

Iako ne postoji jasan favorit, mediji su izdvojili nekoliko mogućih opcija:

Kamala Haris

Najočigledniji izbor bila bi Bajdenova potpredsednica Kamala Haris. Uz to, ako bi Bajden sada odlučio da podnese ostavku, Harisova bi automatski postala predsednca. Problem je što je mišljenje Amerikanaca o njoj još gore nego o Bajdenu i ne veruju u njenu sposobnost da bude glavnokomandujuća u trenutku kada sukobi izbijaju gotovo svakodnevno svuda u svetu.

Gavin Njusom

Guverner Kalifornije već neko vreme vodi tajnu "pseudo-kampanju", iako deklarativno podržava Bajdena i ideje o alternativi odbacuje kao "besmislene spekulacije".

Džej Bi Pricker

Guverner Ilinoisa bio bi jedan od najbogatijih mogućih kandidata. Takođe bi mogao da igra na kartu da je svoju državu proglasio "utočištem" za žene koje žele abortus. Legalizovao je upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, i sprovodi odlučnu kontrolu oružja.

Grečen Vitmer

Guvernerka Mičigena bila je na užem izboru za Bajdenovu potpredsednicu za Bajdena 2020. godine, a dobar rezultat demokrata na izborima na sredini mandata delimično se pripisuje i njoj. Zalaže se za strože zakone o oružju, ukidanje zabrane abortusa i podržava univerzalne predškolske ustanove.

Šerod Braun

Iako ima 71 godinu, i dalje je mlađi od Trampa. Interesantno je da je odbio demokratsku nominaciju 2020. poručivši da želi da ostane na mestu senatora Ohaja i zalaže se za prava "radnih ljudi". Da li je promenio mišljenje, ostaje da se vidi.

Din Filips

Filips je bio jedan od predsedničkih kandidata demokrata, ali nije uspeo da se dopadne široj stranci, ne pobedivši ni na jednim predizborima, pa je malo verovatno da će biti faktor ako Bajden odstupi.

Mišel Obama

List "Vašington post", u igru je ubavacio još i: državnog sekretar za transport Pit Butigig, guvernere Pensilvanije i Kolorada Džoša Šapira i Džareda Polisa, kao i senatora iz Džordžije Rafaela Vornoka.

Pored senatorke Minesote Ejmi Klobučar i guvernera Kentakija Endija Bešira, "Vašington post" je kao jednog od kandidata izdvojio i bivšu prvu damu Mišel Obamu. Obama bi bila "idealna opcija", navodi list, ali nije pokazala interesovanje da se kandiduje.

image