Svet

Propast Rimskog carstva: Evropski političari šokirani nastupom Bajdena u predsedničkoj debati

Poljski ministar spoljnih poslova povukao je paralelu između Bajdena i Marka Aurelija
Propast Rimskog carstva: Evropski političari šokirani nastupom Bajdena u predsedničkoj debati© Tanjug/AP Photo/John Bazemore, File

Evropski političari šokirani su nastupom američkog predsednika Džozefa Bajdena na predsedničkoj debati i svesni da je drugi mandat Donalda Trampa sada sve izgledniji.

Glasovi očaja dopirali su sa svih strana mejnstrim političkog spektra, uz pozive Evropi da se još intenzivnije pripremi za drugi dolazak Trampa, prenosi britanski "Gardijan".

Nemački stručnjak za spoljnu politiku partije CDU Norbert Retgen rekao je da noć debate neće biti zaboravljena.

"Demokrate sada moraju da preispitaju svoje izbore. A Nemačka mora punom parom da se pripremi za neizvesnu budućnost. Ako sada ne preuzmemo odgovornost za evropsku bezbednost, niko neće", naveo je on.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski povukao je paralelu između Bajdenovog nastupa u debati protiv Donalda Trampa i propadanja Rimskog carstva.

"Marko Aurelije je bio veliki car, ali je pokvario svoje nasledstvo prenevši štafetu svom nesavesnom sinu Komodu čija je katastrofalna vladavina započela propadanje Rima. Važno je upravljati svojom vožnjom do kraja i zalaska Sunca", poručio je Sikorski.

Karl Bilt, kopredsedavajući istraživačkog centra Evropskog saveta za spoljne odnose i bivši švedski premijer, rekao je da je Bajdenov učinak bio toliko loš da se šest objavljenih upozorenja ovog saveta o Trampovoj spoljnoj politici "sada obavezno moraju pročitati".

Bilt je rekao da bi Trampov ponovni izbor mogao da ohrabri populističku desnicu u Evropi da snažnije opstruira zajedničke politike i inicijative EU.

Bivši italijanski premijer Mateo Renci rekao je da Bajden jednostavno više ne može da uspe.

"Bajden je časno služio SAD i ne zaslužuje neslavan kraj, ali je promena neophodna", naveo je Renci.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije odgovorilo na Trampove "zloslutne" opaske tokom debate da je Kijev uzeo previše vojne pomoći od SAD.

Tramp je ponovio svoju tvrdnju da Rusija ne bi pokrenula Specijalnu vojnu operaciju da je on bio predsednik 2022, i najavio da će mirovno rešenje sukoba biti dogovoreno između njegovog izbora u novembru i inauguracije u januaru.

Moskva je pokazala ravnodušnost, saopštivši da Vladimir Putin nije imao posebnog razloga da se probudi kako bi gledao debatu.

Ruska zvanična štampa bila je manje milostiva. "Bajden je neočekivano više puta pogrešio i mucao. Demokrate su već nazvale njegov nastup neuspehom", zaključila je državna novinska agencija RIA Novosti.

U Velikoj Britaniji, premijer Riši Sunak je rekao da je jedina debata koja ga zanima bila ona koju je vodio sa opozicionim liderom Kirom Starmerom o planovima laburista da povećaju porez.

image