Svet

Afera Panamski papiri: Sud oslobodio 28 optuženih

Oslobođeni iz ovog slučaja pušteni su na slobodu jer se nije moglo dokazati da je ostvaren prihod novca iz nedozvoljenih izvora
Afera Panamski papiri: Sud oslobodio 28 optuženihGetty © ricochet4

Panamski sud oslobodio je 28 osoba optuženih u vezi s aferom Panamski papiri i skandalom oko korupcije u Brazilu.

Sudija Baloisa Markinez naložila je ukidanje svih mera protiv optuženih koji nisu imenovani, preneo je Si-En-En. Dodala je da je jedna osoba iz grupe optuženih poginula tokom procesa.

U saopštenju panamskog suda se navodi da dokazi prikupljeni u slučaju nisu bili u skladu sa zakonom, što dovodi u sumnju njihovu "autentičnost i integritet".

Prethodno je izvršni direktor Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) Džerard Rajl rekao da iako sud ove optužene nije smatrao odgovornim, uticaj istrage koju je pokrenulo novinarsko udruženje je trajan.

"Otkrivanjem skrivenih istina, kao što smo uradili u Panamskim dokumentima, osnažujemo javnost informacijama koje su im potrebne kako bi zahtevali odgovornost i podstakli reforme", rekao je Rajl.

Suđenje je trajalo 85 sati, saopštio je ICIJ, a u njemu je učestvovalo troje tužilaca i 18 branilaca.

Afera oko korupcije u Brazilu, u vezi s kojom je takođe oslobođen jedan broj optuženih, odnosila se na istragu o pranju novca u "Petrobrasu", brazilskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Oslobođeni iz ovog slučaja pušteni su na slobodu jer se nije moglo dokazati da je ostvaren prihod novca iz nedozvoljenih izvora, navedeno je u saopštenju suda.

image