Svet

Pjongjang: SAD stvaraju azijski NATO

Japan, SAD i Južna Koreja svoje vojne vežbe pravdaju naporima da stabilizuju bezbednosnu situaciju u regionu, a sami su de fakto stvorili vojni blok sličan "azijskom NATO-u", koji u svakom trenutku može da uđe u sukob po naređenju Vašingtona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje
Pjongjang: SAD stvaraju azijski NATOGetty © Getty Images / Stringer

Severna Koreja optužila je Sjedinjene Američke Države da stvaraju "azijski NATO" održavanjem zajedničkih vežbi s Južnom Korejom i Japanom.

Japan, SAD i Južna Koreja svoje vojne vežbe pravdaju naporima da stabilizuju bezbednosnu situaciju u regionu, a sami su defakto stvorili vojni blok sličan "azijskom NATO-u", koji u svakom trenutku može da uđe u sukob po naređenju Vašingtona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje, prenosi "Gardijan".

Severnokorejsko ministarstvo je navelo i da su se, nakon trilateralnog samita SAD, Japana i Južne Koreje u avgustu prošle godine, ove zemlje dogovorile da će u slučaju pretnje protiv bilo koje od njih odmah sarađivati radi zajedničkog odgovora.

"Ovo nedvosmisleno podseća na NATO-ov princip kolektivne odbrane", navodi se u saopštenju.

U subotu su Vašington, Seul i Tokio završili trodnevne velike zajedničke vojne vežbe pod nazivom "Fridom edž" u koje su uključeni mornarički razarači, borbeni avioni i američki nosač aviona "Teodor Ruzvelt" na nuklearni pogon, sa ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i vazdušnih napada, navodi "Gardijan".

Vežba je osmišljena na samitu u Kemp Dejvidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja zbog tenzija na Korejskom poluostrvu koje su povezane s testiranjem naoružanja Severne Koreje.

Zajednička vežba SAD, Južne Koreje i Japana je usledila i nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un ovog meseca potpisali sporazum o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" koji podrazumeva uzajamno pružanje vojne pomoći bez odlaganja ako se bilo koja strana nađe pod oružanim napadom.

image