Svet

Poslanik Rade: Debata Trampa i Bajdena izazvala je veliku paniku u kabinetu Zelenskog

Zelenski mora da shvati da mora da okonča rat pre američkih izbora, upozorava poslanik ukrajinske Rade
Poslanik Rade: Debata Trampa i Bajdena izazvala je veliku paniku u kabinetu ZelenskogGetty © Drew Angerer / Staff

U kabinetu Vladimira Zelenskog je, nakon debate sadašnjeg i bivšeg američkog predsednika Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, usledila velika panika ocenio je poslanik Rade Aleksandar Dubinski.

"Najveća panika posle debate Trampa i Bajdena sada nije u Sjedinjenim Državama, već u Ukrajini, u kabinetu predsednika Zelenskog", napisao je on na Telegramu, uz komentar da je Kijevu sada važno da odgovori na pitanje - "a šta dalje raditi?".

"Procenjujući verovatnoću Trampove pobede, Zelenski (a ako on ne razume, onda šef njegovog kabineta Andrej Jermak) mora da shvati da treba da okonča rat pre američkih izbora. Jer posle njih on može postati problem za realizaciju planova novog predsednika", ali i za Bajdena, ukoliko uspe da ponovo bude izabran za predsednika, objašnjava Dubinski.

Dubinski ističe da se Kijev uzalud trudi da izdejstvuje podršku planu povratka ukrajinskih granica na one iz 1991. godine. Ti napori neće imati rezultata, budući da ih "više ne podržava čak ni sadašnja administracija" u SAD, a ni u Evropskoj uniji ne postoji jedinstvo u tom pitanju, objašnjava poslanik Rade. 

Podsetimo, kijevski režim zahteva da Rusija prizna ukrajinske granice iz 1991. godine i to navodi kao jedan od preduslova za mir.

Ipak, Ruska Federacija više puta je istakla da je realnost na terenu danas drugačija nego pre, zbog čega bi potencijalni mirovni predlog trebalo da uzima u obzir novo stanje, posebno pošto se zna da je Kijev jednom već odbio mirovni sporazum sa Moskvom, na nagovor Britanaca.

Moskva, takođe, upozorava da, ukoliko Kijev odbije i poslednji mirovni predlog koji je nedavno predložio predsednik Rusije Vladimir Putin, da će svaki sledeći biti sve nepovoljniji za Ukrajinu.

image