Svet

"Patriotski manifest": Austrijski FPO, Orbanov Fides i češki ANO Babiša formirali savez

Trojica lidera, između ostalog, zahtevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju "zeleni dogovor" za Evropu
"Patriotski manifest": Austrijski FPO, Orbanov Fides i češki ANO Babiša formirali savezwww.globallookpress.com © IMAGO/photonews.at/Georges Schne

Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš formirale su novi politički savez u koji su pozvale i ostale evropske stranke, saopštio je danas šef FPO Herbert Kikl.

U izjavi medijima na pres konferenciji kojoj su prisustvovala trojica lidera, Kikl je rekao da veruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana, preneo je Rojters.

Kako je preneo "Euronjuz", Orban, Kikl i Babiš potpisali su "Patriotski manifest" u nedelju ujutru u Beču dok su pokušavali da pokrenu najveći desničarski blok u Evropskom parlamentu.

Kako navode, trojica lidera, između ostalog, zahtevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju "zeleni dogovor" za Evropu.

U Evropskom parlamentu ima sedam političkih grupacija a da bi jedna bila formirana potrebna su 23 člana i da najmanje jedna četvrtina od 27 zemalja članica EU bude predstavljena u okviru grupe, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta, prenosi Tanjug.

image