Svet

Bajdenova oligarhija: Američki predsednik u raljama porodice

Ostati ili otići? Na to pitanje neće odgovoriti Džozef Bajden već njegov najbliži krug porodice i prijatelja
Bajdenova oligarhija: Američki predsednik u raljama porodice© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Jedini način da predsednik SAD Džozef Bajden odustane od kandidature jeste ako mu grupa bliskih prijatelja i porodice to kaže, piše "Aksios".

Uprkos katastrofalnom učinku na debati i sve glasnijim pozivima da odustane, Bajdenova supruga Džil, sestra Valeri i 85-godišnji Ted Kaufman - dugogodišnji prijatelj i savetnik, su jedini koji bi mogli da utiču na predsednika SAD.

Ovaj Bajdenov "kabinet" decenijama funkcioniše kao šira porodica, veće staraca i vladajuća oligarhija i jedini se pita i donosi odluke - velike i male - u Bajdenovom životu i mandatu, navodi "Njujork tajms".

Ako Bajden odluči da istraje u trci za Belu kuću, jedini razlog će biti taj što njegova "oligarhija" veruje da ima više šansi da pobedi bivšeg predsednika Donalda Trampa od njegove potpredsednice Kamale Haris.

Harisova - prva Afroamerikanka i prva Amerikanka južnoazijskog porekla koja je dospela na mesto potpredsednika SAD - jedini je mogući "naslednik" Bajdena, smatraju njegovi saveznici i kao dokaz navode da u anketama stoji svega nekoliko poena lošije od Bajdena, piše "Vašington post".

Sa druge strane, oni koji nisu u Brajenovom najužem krugu, strahuju od ishoda izbora, ako predsednik ne odustane od trke.

"Ovo više nije pitanje porodice Džoa Bajdena ili njegovih osećanja. U pitanju je naša zemlja. Ovo je j***na katastrofa koju moramo da rešimo", rekao je jedan savetnik u Zapadnom krilu.

Sam Bajden za sada kao da nije svestan kako je izgledao na debati - zbunjen, pogubljen, star.

"Moraju da mu kažu apsolutnu istinu", rekao je jedan poznati demokrata. "Lojalnost ne znači da treba da budu slepo lojalni."

Navodno, piše "Aksios", neki u Bajdenovom krugu su svesni situacije ali se i dalje nadaju da će milioni Amerikanaca zaboraviti debatnu noć i setiti se koliko je "živahan" Bajden bio dan kasnije na mitingu u Severnoj Karolini.

"Narode, ne hodam onako lako kao ranije. Ne pričam tečno kao ranije. Ne debatujem dobro kao ranije. Ali... znam kako da kažem istinu", rekao je Bajden.

Još samo da je prihvati.

image