Svet

Kina zaplenila sonarne bove američke mornarice (VIDEO)

Na snimku se može videti i da je proizvođač baterije zaplenjene bove britanska kompanija "Ultra elektroniks"
Kina zaplenila sonarne bove američke mornarice (VIDEO)Getty © Yichuan Cao/NurPhoto

Pre nekoliko dana izviđački avion za pomorsko izviđanje i patrolu P-8 "posejdon" Ratne mornarice SAD postavio je hidroakustičnu (sonarnu) bovu u Južnom kineskom moru, a kako prenose pojedini kineski mediji ovaj uređaj namenjen za otkrivanje podmornica pao je u ruke Oružanih snaga Kine.

Kako se može videti na snimku objavljenom na društvenoj mreži Iks, američki "posejdon" je primećen kako izbacuje nekoliko bova u more, a prema izveštajima kineskih medija uređaji su pali u vodu u blizini grebena kod arhipelaga Spretli.

U pitanju je oblast oko koje postoji teritorijalni spor i koje je prošle nedelje dospelo u centar pažnje svetskih medija zbog sukoba kineskih i filipinskih mornara.

"Nakon incidenta, Obalska straža Kine je brzo stigla na mesto događaja kako bi preuzela i pregledala neidentifikovane elektronske predmete prema važećim zakonima i propisima", napisala je kineska novinarka Jujuan Tantjan.

Na snimku se može videti i da je proizvođač baterije zaplenjene bove "Ultra elektroniks", a radi se o kompaniji sa sedištem u Velikoj Britaniji koja je specijalizovana za proizvodnju radara i sistema za elektronsko ratovanje - uključujući bove i uređaje za elektromagnetno ometanje.

Šta su sonarne bove i kako funkcionišu?

U pitanju su bove opremljene senzorima za detekciju zvuka dizajniranih da otkrivaju podmornice. Uz pomoć aviona kao što je P-8 "posejdon" moguće je izbaciti više njih, čime se stvara mreža uređaja koji prate zvuke ispod površine mora.

Postoje dve vrste sonarnih bova - pasivne i aktivne. Prve funkcionišu tako što "osluškuju" zvuke poput rada motora ili kretanja koje proizvode podmornice. Za razliku od njih, aktivne rade tako što same emituju zvučni puls i potom otkrivaju eho koji se odbija od podvodne objekte.

Kada ove bove padnu u more, spuštaju se na unapred određenu dubinu, nakon čega se uključuju senzori. Sve podatke koje uređaji prikupe se putem radio signala šalju nazad letelici koja ih je izbacila. Posada aviona potom preko sopstvenih sistema analizira prikupljene podatke kako bi identifikovala i locirala podmornice.

Zaplena ovih bova izazvala je zabrinutost u SAD, budući da će kineski naučnici obrnutim inženjeringom uspeti da otkriju sposobnosti američke vojske u domenu protivpodmorničkog ratovanja, a nema sumnje da će u ovom procesu ključna sfera interesovanja biti mnogobrojni senzori.

Na osnovu njihove analize, Kina bi mogla da otkrije na kojim dometima američka mornarica može otkrivati podmornice upotrebom sonarnih bova. Osim toga, pažljivo će biti proučeni i uređaji za komunikaciju sa "posejdonom", što će pokazati kojom brzinom i koliko efikasno se dobijeni podaci mogu analizirati i na osnovu njih reagovati.

image