Niki Hejli: Republikanci da se pripreme za Bajdenovu zamenu i propast demokrata

Demokrate neće preživeti ako zadrže američkog predsednika na listi, smatra bivša rivalka Donalda Trampa

Demokratska partija SAD zameniće Džozefa Bajdena mlađim predsedničkim kandidatom posle njegovog katastrofalnog učinka na debati sa Donaldom Trampom, a republikanci moraju biti spremni na to, kaže Niki Hejli, bivša Trampova rivalka u trci za GOP nominaciju.

Nastup 81-godišnjeg predsednika SAD tokom njegovog televizijskog sučeljavanja sa Trampom u Atlanti u četvrtak bio je "šokantan", rekla je Hejli u intervjuu za "Volstrit džornal".

"Ono što smo videli je da je Tramp bio jak, ali mislim da to čak i nije bilo važno jer je Bajden bio tako neverovatno nesposoban. Način na koji je izgubio tok misli, način na koji nije mogao da shvati teme o čemu treba da razgovara", rekla je on.

Nastup američkog predsednika je projektovao slabost, dodala je bivša američka izaslanica u UN i bivša guvernerka Južne Karoline.

Nakon debate su se pojavili izveštaji da neki demokratski donatori insistiraju da Bajden bude odbačen kao partijski kandidat za izbore 5. novembra, a Hejli je izrazila uverenje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Demokrate će "biti pametne u vezi sa tim: dovešće nekog mlađeg, dovešće nekog živahnog, dovešće nekoga proverenog", rekla je. "Vreme je da se republikanci pripreme i spreme za ono što dolazi, jer nema šanse da će Demokratska stranka preživeti ako dopuste Džou Bajdenu da nastavi da bude kandidat", dodala je ona.

Ako demokrate "nastave ovim putem i zadrže Bajdena kao svog kandidata, oni se obavezuju da će povrediti Ameriku", naglasila je i dodala da bi predsednik trebalo da bude smenjen "za dobrobit zemlje".