Svet

Slovački ministar odbrane: Fico će se u narednih nekoliko dana obratiti javnosti

Prema rečima ministra odbrane, slovački premijer je već učestvovao u pripremi za samit EU
Slovački ministar odbrane: Fico će se u narednih nekoliko dana obratiti javnostiGetty © Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket

Slovački premijer Robert Fico ubrzo će se vratiti na posao, nakon atetntata u maju, rekao je danas ministar odbrane te zemlje Robert Kalinjak.

"Fico će uskoro biti u stanju da obavlja svoj posao, a učestovao je u pripremi za samit EU", izjavio je Kalinjak i dodao da ipak "ne ide sve po planu", budući da je atentat uticao na premijerov mišićno-koštani sistem, prenosi slovački portal "Aktualiti".

Fico će se u narednih nekoliko dana obratiti javnosti, ali nije poznato da li će to biti lično ili putem društvenih mreža, rekao je slovački ministar odbrane.

Atentat na Roberta Fica izvršen je 15. maja, a napadač Juraj Cintula je kasnije tokom ispitivanja rekao da je motiv bio neslaganje sa politikom premijera, kao i da nije želeo da ga ubije, već samo da "nanese štetu njegovom zdravlju".

Slovački premijer se više puta izjasnio protiv pružanja vojne pomoći Ukrajini. On je takođe istakao da ne podržava članstvo ove zemlje u NATO-u i da će iskoristiti pravo veta ako se takvo pitanje bude razmatralo. Osim toga, premijer je naveo da je Slovačka zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom i obećao da će preduzeti korake u tom pravcu.

image