Svet

Peking: Retki metali pripadaju državi; Zapad u panici

Zapad strahuje da bi "monopol" Pekinga nad sopstvenim resursima mogao da ugrozi lance snabdevanja
Peking: Retki metali pripadaju državi; Zapad u paniciGetty © VCG / Contributor

Kineska vlada uvela je niz novih mera osmišljenih da pooštri kontrolu nad unosnim prirodnim resursima Kine, od električnih automobila do vetroturbina.

Na listi koju je objavio Državni savet Kine, navodi se da su retki zemni metali vlasništvo države i upozorava da "nijedna organizacija ili osoba ne sme da zadire u ili uništava resurse retkih metala".

Od 1. oktobra, kada pravila stupe na snagu, vlada će upravljati bazom podataka o retkim metalima kako bi osigurala kontrolu njihovog vađenja, upotrebe i izvoza.

Kina trenutno proizvodi oko 60 odsto svetskih retkih zemnih metala, i 90 odsto rafinisanih koji postoje na tržištu.

Peking je već zabranio izvoz tehnologija za preradu retkih zemalja i proizvodnju magneta. U januaru je zabranio izvoz galijuma i germanijuma, koji su veoma traženi u industriji kompjuterskih čipova.

Strah da će Kina imati kontrolu nad industrijom i da bi mogla da poremeti lance snabdevanja "kritičnom" tehnologijom, pokrenula je trku na Zapadu da se obezbede zalihe, piše "Politiko". I SAD i EU pokrenule su napore da nabave retke metale u zemlji i inostranstvu, uključujući Vijetnam, Brazil i Australiju.

Pre godinu dana, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je izgradnju prve velike rafinerije retkih zemalja van Azije - u Estoniji. Ona je rekla da će taj potez "pojačati evropsku otpornost i sigurnost snabdevanja".

image