Svet

"Patriote za Evropu" – šansa za povratak AfD-a iz izolacije

Desničarska partija Marin Le Pen bila je glavni inicijator za izbacivanje AfD-a iz grupe Identitet i demokratija, pošto već duže vreme nisu u dobrim odnosima
"Patriote za Evropu" – šansa za povratak AfD-a iz izolacijewww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Nemačka desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) nada se da će, zbog pojave novih desničarskih grupa, uključujući partiju Fides Viktora Orbana, izaći iz izolacije u Evropskom parlamentu nakon što je izbačena iz svoje prethodne grupe Identitet i demokratija (ID).

Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš formirale su juče novi politički savez u EP pod nazivom "Patrioti za Evropu", u koji su pozvale i ostale evropske stranke.

Šefica desničarske stranke Alternativa za Nemačku Alis Vajdel rekla je za NTV da to otvara nove mogućnosti za AfD da sarađuje sa drugim partijama.

Parlamentarne grupe Konzervativnih i reformističkih stranaka (ECR) i desničarska ID u Evropskom parlamentu prolaze kroz duboke promene. Prva okuplja dodatne članove, ali tek treba da bude potvrđena ove nedelje kao treća po veličini grupa u parlamentu.

U međuvremenu, ID se bori da održi korak, a za njegovu najveću delegaciju, francusku stranku Nacionalno okupljanje prošle nedelje se pričalo da će takođe napustiti ID grupu, navodi "Euraktiv".

Prvobitno, desničarska partija Marin Le Pen bila je glavni inicijator za izbacivanje AfD-a iz ID-a, pošto već duže vreme nisu u dobrim odnosima.

Ako uspeju da formiraju novu grupu zajedno sa mađarskim desničarskim Fidesom i Babišovom partijom ANO, izašli bi iz ID, ostavljajući svoju staru grupu u opasnosti od raspada, jer bi pali ispod praga od sedam nacionalnih delegacija.

Za vođu delegacije AfD Renea Austa, koji je do sada imao poteškoća da samostalno formira grupu, sada je, kako kaže, sve u toku.

"Biće to uzbudljive dve nedelje", rekao je on za ZDF na marginama partijske savezne konferencije održane u Esenu ovog vikenda.

Vajdel je na konferenciji AfD novinarima rekla da odluka o bilo kojoj budućoj grupi u EP još nije doneta. Preduslov za nju je da ta grupa bude, kako je navela, "bez antisemita".

Nemačka stranka ima bliske odnose sa FPO Herberta Kikla, koji je snažno lobirao da AfD bude ponovo primljen u njihovu bivšu desničarsku ID grupu u Evropskom parlamentu.

Odnosi sa mađarskim liderom Viktorom Orbanom su, međutim, teži. Orban, kao suosnivač novih "Patriota za Evropu" ranije je izjavio da je nejasno da li je AfD za ili protiv Evrope.

Ovo bi se sada moglo promeniti, jer Nemci traže nove saveznike u Evropskom parlamentu.

image