Svet

Ruski pogled na debatu: Bajden doživeo fijasko, Tramp održao reputaciju skandal majstora

Donald Tramp je ruski mirovni predlog nazvao neprihvatljivim, piše ruski sajt, dodajući da uopšte nije jasno kako on misli da reši pitanje sukoba u Ukrajini ukoliko ponovo uđe u Belu kuću
Ruski pogled na debatu: Bajden doživeo fijasko, Tramp održao reputaciju skandal majstoraGetty © Mario Tama

Mnogi američki mediji su primetili da se Donald Tramp tokom nedavne debate držao prilično samouvereno, a da je aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden delovao bledo i neubedljivo, piše ruski sajt "Katehon".

Si-En-En je preneo da je Demokratska stranka nakon debate u panici i predložio da bude zamenjen drugim kandidatom. Bajden je doživeo fijasko. Tramp je, izgleda, postao favorit na izborima.

Međutim, obojica kandidata imaju svoje slabosti. Donald Tramp je proglašen krivim po 34 tačke optužnice. Trampove nevolje sa zakonom predstavljaju ozbiljan problem za nastavak njegove političke karijere.

Bajden ima probleme drugačije prirode. Lošeg je zdravlja, zbog čega njegovi najbliži saradnici na svaki način pokušavaju da mu pomognu da izdrži još barem šest meseci.

Mnogi su zabrinuti zbog starosti dvojice kandidata. Bajden je najstariji predsednik u istoriji SAD. Tramp je samo tri godine mlađi. Njihove godine su bile važna tema i na prošlim izborima, pre četiri godine. Tokom tadašnje debate, Bajden je rekao da je Tramp, uprkos tome što je nešto mlađi, mnogo manje kompetentan. Tramp mu je odgovorio da je on prošao dva kognitivna testa, a Bajden nijedan.

Tramp vodi prema anketama, Bajden očekuje podršku ilegalnih imigranata

Prema najnovijim rezultatima anketa, bivši predsednik je popularniji od sadašnjeg lidera SAD. Prema nedavnoj anketi jednog privatnog univerziteta, 51 odsto ispitanika podržalo je Trampa, a samo 43 odsto Bajdena.

Naravno, postoje i druge ankete, ali nijedna ne pokazuje da Bajden ima prednost. Prema anketi "Njujork tajmsa" i Istraživačkog instituta koledža Sijena, 70 odsto američkih glasača smatra da je 81-godišnji predsednik prestar da bi bio ponovo izabran.

Međutim, to ne znači da čitavo republikansko boračko telo bezuslovno podržava Trampa. Ali, to sada važi za i Bajdena, zaključuje "Katehon". Prema anketi "Njujork tajmsa", 61 odsto birača smatra da bi Demokratska stranka trebalo da nominuje drugog kandidata. Osim toga, Tramp ima reputaciju nepredvidivog kandidata i pravog skandal majstora, koji se ne suočava samo sa krivičnim prijavama, već i sa tračevima i glasinama.

Trampova predizborna obećanja su nešto jasnija od Bajdenovih. Za sada je veoma teško predvideti ishod izbora. Demokrate očekuju da će ih podržati ilegalni imigranati. Socijalne službe u 49 država (osim Arizone) registruju glasače ne tražeći dokaze o državljanstvu SAD. Dakle, putevi američke politike su zaista nepredvidivi.

Gledaoci su od ove debate dobili gotovo sve šta su očekivali. Debata je pomogla da se kandidati sagledaju bez ulepšavanja.

Ni Tramp nije delovao kao uzor istinoljubovosti i racionalnosti

Publika je videla Trampovo samouvereno ponašanje i Bajdenove patetične pokušaje da isprovocira protivnika. Tokom debate, lider Demokratske stranke je protivnika nazvao "gubitnikom" i optužio ga za vezu sa porno zvezdom. Bajden je, osim toga, govorio i nejasno i tiho, teško je pronalazio reči i izneo neke očigledne laži.

Na primer, sebe je nazvao prvim predsednikom SAD u ovom veku tokom čijeg mandata američki vojnici nisu ginuli van zemlje.

Ni Tramp nije izgledao kao uzor istinoljubivosti i racionalnosti, primećuje ruski sajt, uprkos samouverenosti. Na primer, nije dao ubedljive odgovore o politici koju bi vodio ukoliko osvoji novi mandat u Beloj kući.

Tramp je izjavio je da Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju i da će on učiniti sve da se rat brzo okonča. Međutim, Tramp je ruski mirovni predlog nazvao neprihvatljivim. Uopšte nije jasno kako Tramp misli da reši pitanje Ukrajine.

Odgovarajući na Bajdenove napade, Tramp ga je nazvao "Palestincem, i to lošim", što je trebalo da znači da sadašnji predsednik saoseća sa stanovnicima Gaze.

Kako promeniti konja usred trke

Trampu nije razočarao publiku i ponašao se u svom uobičajenom maniru. Takođe, i Bajden je bio Bajden, primećuje "Katehon", što nije nimalo dobro za Demokratsku stranku.

Ono što jasno razlikuje Trampa od Bajdena su njihova razilaženja u pitanjima ekonomije i unutrašnje politike. Ovde je Tramp briljirao, optužujući predsednika za nekontrolisanu inflaciju i za primanje ilegalnih imigranata.

Tramp je izjavio i da je više američkih vojnika umrlo pod Bajdenovom administracijom nego tokom njegovog mandata, što je nemoguće proveriti, pošto Pentagon ne saopštava podatke o sopstvenim gubicima. Ali Bajden trenutno vodi rat protiv Huta u Crvenom moru, gde američka vojska očigledno trpi gubitke.

Ipak, nijedan nije izrekao ništa što bi izazvalo senzaciju, podiglo ili srušilo rejting kandidata.

Gledaoci televizijske debate su na koncu dali značajnu prednost Trampu.

Mnogi članovi Demokratske stranke su Bajdenov nastup u debati otvoreno nazvali katastrofom. Zapadni mediji, poput "Politika", "Volstrit džornala", Si-En-Ena ili "Gardijana", očekuju da će Bajden biti zamenjen drugim kandidatom, možda Kamalom Haris.

Ali, to bi značilo promeniti konja usred trke, što nikad nije dobra ideja.

Možda ni Bajdenovi saradnici nisu manje zbunjeni od svog ostarelog formalnog lidera. Američka politika je veoma delikatna stvar. Kako zaključuje ruski sajt, jedno je, ipak, izvesno: mnoge demokrate su spremne da učine doslovno sve da spreče nepredvidivog Trampa da ponovo postane predsednik.

image