Svet

Novo NATO odvraćanje "ruske pretnje" na istočnom krilu: Španija komanduje NATO jedinicama u Slovačkoj

Od ukupno 1.700 vojnika iz NATO zemalja, španski kontingent broji preko 750 vojnika, što Španiju čini najvećim učesnikom u strategiji odvraćanja navodne ruske pretnje na istočnom krilu
Novo NATO odvraćanje "ruske pretnje" na istočnom krilu: Španija komanduje NATO jedinicama u Slovačkojwww.globallookpress.com © Marcos CebriðN/Keystone Press Agency

Španija je preuzela komandu nad borbenom grupom NATO-a koja broji preko 1.500 vojnika iz osam zemalja, a koje se nalaze u Slovačkoj u okviru strategije "odvraćanja ruske pretnje na istočnom krilu", prenosi novinska agencija EFE

U Slovačkoj se nalazi više od 750 španskih vojnika, što je najveći kontingent u inostranstvu koji će Španija održavati "na stalnoj osnovi". Ova odluka Španiju čini najvećim učesnikom u ovoj operaciji Atlantskog saveza.

U borbenoj grupi su jedinice Slovačke (50 vojnika), Slovenije (104), Češke (150) i Portugala (80). Pored toga, učestvuju i vojnici iz SAD sa pešadijskom četom, Rumunije sa odeljenjem za protivtenkovsku odbranu i Turske.

Španija je počela postepeno raspoređivanje svojih trupa i opreme u Slovačkoj 20. januara i završila ga 21. juna. Kada se uzme u obzir ovaj novi kontingent, Španija na evroatlantskoj teritoriji ima 1.700 vojnika.

Kako je ranije naveo Ej-Bi-Si, NATO takvim merama pokazuje Rusiji da "ima mišiće i pokušava da odvrati Moskvu od bilo kakvog napada na Alijansu".

Moskva više puta isticala da nema nameru da napadne ni jednu od zemlja članica NATO-a, ali da neće ignorisati akcije koje mogu biti opasne. Predsednik Rusije Vladimir Putin je naglasio da ne želi direktan vojni sukob sa NATO-om, ali da je Moskva spremna, ako druga strana to želi.

image