Svet

Teško, ali ne i nemoguće: Tri scenarija za uklanjanje Bajdena iz predsedničke trke

Demokrate imaju nekoliko opcija za smenu aktuelnog predsedničkog kandidata, dok Bajden odbija da se povuče
Teško, ali ne i nemoguće: Tri scenarija za uklanjanje Bajdena iz predsedničke trkeGetty © Kyle Mazza/Anadolu

Nakon katastrofalne debate protiv svog republikanskog izazivača Donalda Trampa, sve više demokrata poziva aktuelnog predsednika SAD i predsedničkog kandidata te partije Džozefa Bajdena da se povuče iz trke i prepusti nominaciju nekom drugom.

Situacija je toliko loša da je čak i "Njujork tajms", verovatno najuticajniji američki list, pozvao Bajdena da se povuče i prepusti štafetu nekom ko bi imao bolje šanse protiv Trampa.

Međutim, pošto su predizbori već gotovi, a Bajden nema jasnog naslednika, postavlja se pitanje  da li bi i kako demokrate mogle da "istisnu" onemoćalog Bajdena i zamene ga sa nekim drugim (i pre svega mlađim) kandidatom?

Kako se biraju predsednički kandidati

Predsednički kandidat Demokratske partije zvanično će biti izabran na njihovoj Nacionalnoj konvenciji, koja će biti održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu, kada će delegati – njih oko 4.000 – izabrati kandidate za predsednika i potpredsednika.

S obzirom da je Bajden tokom predizbora praktično nije imao izazivača, te da je osvojio oko 99 odsto mogućih delegata, šanse da bi dovoljan broj njih mogao da se "odmetne" i podrži nekog drugog kandidata maltene su ravne nuli.

Međutim, ukoliko bi se Bajden u ovom trenutku povukao iz trke, konvencija bi mogla da se pretvori u obračun "svi protiv svih", s obzirom da aktuelni predsednik u Demokratskoj partiji u ovom trenutku nema jasnog naslednika. Stručnjaci veruju da bi u tom slučaju Bajden verovatno imao "poslednju reč" u izboru svog naslednika.

Prvi izbor bi nesumnjivo bila potpredsednica Kamala Haris, ali ona se takođe suočava sa problemima.

Aktuelna potpredsednica je, u najmanju ruku, jednako nepopularna kao i Bajden, a ankete pokazuju da bi Tramp osvojio oko šest odsto glasova više od nje na predsedničkim izborima. Primera radi, u okršaju sa Bajdenom, razlika u korist republikanskog kandidata je svega oko 1,5 odsto.

Ostali potencijalni kandidati, poput guvernera Kalifornije Gavina Njusoma, guvernerke Mičigena Grečen Vitmer i sekretara za saobraćaj Pita Butidžidža, ne bi imali demokratski legitimitet i protivnici bi ih lako predstavili kao "nametnute", što im ne bi išlo u korist.

Svaki od ovih scenarija bi zahtevao da se Bajden svojevoljno povuče iz trke i "preda štafetu" nekom drugom (i mlađem). Međutim, na osnovu pisanja američkih medija, predsednik takvu mogućnost ni ne razmatra.

Prema navodima Si-En-Ena, Bajdenova porodica je podstakla aktuelnog predsednika da ostane u trci, kritikujući njegove savetnike za loš učinak u debati.

Bajden je, takođe, dobio javnu podršku nekih od ključnih igrača u Demokratskoj partiji, uključujući nekadašnjeg predsednika Baraka Obame, predvodnika demokrata u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i uticajnoj kongresmena Džejmsa Klajburna.

Da li demokrate mogu da smene Bajdena?

Teško – iako ni ovaj scenario nije potpuno nezamisliv. Nijedna velika američka stranka nije pokušala "neprijateljsko preuzimanje" nominacije u novijoj istoriji, a nema dokaza o bilo kakvom ozbiljnom planu da to učini sada.

Međutim, postoje određene "rupe" u pravilima koje bi mogle da dovedu do takvog scenarija. Pravila dozvoljavaju delegatima da "čiste savesti, (glasaju) odražavajući osećanja onih koji su ih izabrali", što u teoriji znači da mogu da podrže i nekog drugog kandidata.

Međutim, to bi dovelo do velikih previranja unutar partije, koja bi joj skoro sigurno donela više štete nego koristi. Takođe, pojedine konzervativne grupe su najavile da će na sudu osporiti legalnost takve akcije.  

"Nuklearna opcija": Amandman 25

Potencijalnu "nuklearnu opciju" predstavljalo bi aktiviranje 25. amandmana američkog Ustava, koji propisuje da ako potpredsednik i većina članova kabineta proceni da predsednik "nije u stanju da izvršava svoje dužnosti", oni mogu da ga smene – nakon čega potpredsednik privremeno preuzima vođenje države.

Drugim rečima, to bi značilo "smenu" aktuelnog predsednika, čime bi potpredsednica Haris došla na čelo SAD i najverovatnije postala predsednički kandidat umesto Bajdena. Predsedavajući Predsedničkog doma SAD, republikanac Majk Džonson, pozvao je članove Bajdenovog kabineta da urade upravo to.

"Zamolio bih članove Vlade da pogledaju u svoja srca… Nadamo se da će oni izvršiti svoju dužnost, kao što svi mi nastojimo da izvršimo svoju dužnost da učinimo najbolje od američkog naroda. Ovo su sudbonosni trenuci", rekao je Džonson novinarima.

Nakon što su ga oni pitali da li bi trebalo aktivirati 25. amandman, Džonson je je dodao: "Da sam u kabinetu, razgovarao bih o tome sa svojim kolegama na nivou kabineta. Videćemo šta će preduzeti. To je ozbiljna situacija."

Takav scenario se nikada ranije nije dogodio, a i danas deluje malo verovatno da će se demokrate odlučiti na toliko radikalan potez.

image