Svet

Severna Koreja lansirala dve balističke rakete kao odgovor na vežbe SAD, Južne Koreje i Japana

Zajednički generalštab Južne Koreje naveo je u saopštenju da su rakete lansirane u razmaku od 10 minuta u severoistočnom pravcu iz grada Jangjo na jugoistoku Severne Koreje
Severna Koreja lansirala dve balističke rakete kao odgovor na vežbe SAD, Južne Koreje i JapanaGetty © KIM Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Severna Koreja je lansirala dve balističke rakete, saopštila je Vojska Južne Koreje. Lansiranja su usledila dan nakon što je Pjongjang obećao "ofanzivne i nadmoćne" odgovore na nove vojne vežbe koje su organizovale Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Zajednički generalštab Južne Koreje naveo je u saopštenju da su rakete lansirane u razmaku od 10 minuta u severoistočnom pravcu iz grada Jangjo na jugoistoku Severne Koreje.

Južnokorejska vojska je saopštila da je prva raketa letela 600 km (370 milja), a druga 120 km (75 milja), ali nije saopštila gde su pale. Severna Koreja obično vrši probna lansiranja raketa ka svojim istočnim vodama, ali je daljina leta druge rakete isuviše kratka da bi stigla tako daleko.

Portparol Zajedničkog načelnika štabova Li Sung-Jun kasnije je na brifingu rekao da deluje da je bilo problema sa drugom raketom i da bi se, da je došlo do eksplozije u letu, njeni ostaci verovatno rasuli po zemlji.

Južnokorejski mediji, pozivajući se na neidentifikovane južnokorejske vojne izvore, rekli su da je vrlo verovatno da se druga raketa srušila u unutrašnjosti Severne Koreje, dok je prva pala u vode kod istočnog grada Čongđina.

Najnovija lansiranja raketa su prva u poslednjih pet dana i usledila su pošto su SAD, Južna Koreja i Japan okončale svoje vežbe "Fridom igl" ("Orao slobode"), nove trilateralne vojne vežbe.

Prošle srede, Severna Koreja je lansirala ono što je nazvala "raketom sa više bojevih glava" u prvom poznatom testu naoružanja dizajniranog da probije američku i južnokorejsku raketnu odbranu. Prema tvrdnjama vojnog izvora Oružanih snaga Južne Koreje, u pitanju je bilo probno lansiranje hipersonične rakete na čvrsto gorivo.

image