Norveška zabranila prodaju privatnog zemljišta na Arktiku zbog nacionalne bezbednosti

Ova prodaja mogla je da naruši stabilnost arhipelaga i da ugrozi norveške interese, saopštilo je ministarstvo

Norveška vlada zabranila je prodaju privatnog zemljišta na arktičkom arhipelagu Svalbard bez prethodne i izričite saglasnosti države, prenosi "Blumberg".

Sadašnji vlasnici parcele, koja ima površinu 14.830 ari, pokušali su da prodaju zemljište, saopštila je ministarka trgovine i industrije Sesili Mirset, dodajući da su prodavci bili "spremni da zemljšte prodaju kupcima koji mogu da ospore norveško zakonodavstvo na Svalbardu".

Ova prodaja mogla je da naruši stabilnost arhipelaga i ugrozi norveške interese, dodalo je ministarstvo, navodeći da će ubuduće za sklapanje ugovora biti neophodna prethodna saglasnost vlade.

Interesovanje za arktički region raste, jer klimatske promene smanjuju površine pod ledom, što otvara nove mogućnosti za brodarstvo. Kako dodaje ovaj list, posthladnoratovska era, koju je karakterisala demilitarizacija i naučna saradnja između zemalja, dovedena je u pitanje sukobom u Ukrajini.

Imovina u vlasništvu Sore Fagerfjord vredi oko 300 miliona evra, izjavio je u maju advokat koji zastupa vlasnicu Pjer Kilinstad. Više od jednog veka zemljište se nalazi u vlasništvu norveške kompanije "Aktieselskabet kulspids".

Kako je u ponedeljak saopštila norveška vlada, ova mera smanjuje opasnost od ugrožavanja nacionalne bezbednosti Norveške.

Ovo zemljište nema upotrebnu vrednost, navodi se u saopštenju, ali se nalazi u zaštićenom području koje podleže strogim ograničenjima.