Svet

Si Đinping sutra u poseti Saudijskoj Arabiji

Peking vidi Rijad kao svog ključnog saveznika na Bliskom istoku, ne samo zbog njegovog značaja kao snabdevača naftom, već i zbog mešanja Zapada u unutrašnje poslove dve zemlje
Si Đinping sutra u poseti Saudijskoj Arabijiwww.globallookpress.com © © Liu Weibing

Kineski predsednik Si Đinping doputovaće sutra u dvodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji prilikom koje će se sastati sa nekoliko arapskih lidera, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, prenosi Rojters.

Poseta ima za cilj razvoj ekonomskih veza i jačanje "strateškog partnerstva" između Pekinga i Rijada koji je glavni snabdevač Kine naftom. Očekuje se da će biti potpisan i veliki broj drugih sporazuma koji se odnose na energetiku i investicije.

Kina vidi Saudijsku Arabiju kao svog ključnog saveznika na Bliskom istoku, ne samo zbog njenog značaja kao snabdevača naftom, već i zbog mešanja Zapada u unutrašnje poslove dve zemlje, posebno povodom pitanja kao što su ljudska prava.

Si bi mogao da razgovara i sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom o regionalnoj bezbednosti, a prisustvovaće i samitu sa zemljama Saveta za saradnju u Zalivu i širem samitu lidera arapskih zemalja čiji je domaćin Rijad, prenela je SPA.

image