Svet

"Velt": Ukrajini potrebno još 200.000 vojnika da reši problem nedostatka ljudstva

Kako se navodi, stotine hiljada ukrajinskih vojnika je poginulo ili je ranjeno od februara 2022, odnosno početka SVO
"Velt": Ukrajini potrebno još 200.000 vojnika da reši problem nedostatka ljudstvaGetty © Jose Colon/Anadolu

Kijev mora da mobiliše još oko 200.000 ljudi u vojsku, kako bi rešio problem nedostatka trupa, piše nemački "Velt".

Kako se navodi, stotine hiljada ukrajinskih vojnika je poginulo ili je ranjeno od februara 2022, odnosno početka SVO. Međutim, nemački list nije izneo tačan broj nepovratnih gubitaka. 

Prema procenama njihovih sagovornika, koji dolaze iz obaveštajnih službi sa Zapada, Ukrajina mora mobilisati najmanje 50.000 na svaka tri meseca kako bi rešila problem nedostatka ljudstva. Međutim, izvori navode da Kijev do sada nije uspevao da dostigne ovu brojku.

Istovremeno, zvaničnik iz ukrajinskog Ministarstva pravde, navodi da vlasti u Kijevu veruju da će zakon donesen u maju, kojim se omogućava slanje oko 2.800 zatvorenika u zonu borbenih dejstava, doprineti rešenju problema sa ljudstvom.

Ipak, stručnjaci na koje se poziva "Velt" ocenjuju da ovo neće biti ni izbliza dovoljno muškaraca, već da je ukrajinskoj vojsci potrebno oko 200.000 ljudi.

Podsećanja radi, lider kijevskog režima Vladimir Zelenski je početkom maja ponovo produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju i to do 11. avgusta. Takođe, početkom aprila Vrhovna rada usvojila je zakon kojim se dozvoljava regrutacija određenih zatvorenika i njihovo slanje u zonu borbenih dejstava.

image