Svet

Portugalska partija Šega želi da se pridruži Orbanovom savezu u Evropskom parlamentu

Lider Šege Andre Ventura je izrazio uverenje da će se više desničarskih partija uskoro pridružiti toj frakciji u Evropskom parlamentu
Portugalska partija Šega želi da se pridruži Orbanovom savezu u Evropskom parlamentuGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Portugalska desničarska partija Šega (Chega, "Dosta") priprema se da se pridruži novom desničarskom savezu "Patriote za Evropu" mađarskog premijera Viktora Orbana, koji teži da postane nova grupacija u Evropskom parlamentu.

Predsednik Šege Andre Ventura rekao je u nedelju da želi da se dva nedavno izabrana poslanika iz njegove stranke pridruže savezu "Patriote za Evropu", koji čine Orbanov Fides, austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) i češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera te zemlje Andreja Babiša.

On je dodao da će izvršni odbor Šege glasati sutra o tom pitanju, prenosi "Politiko".

Ventura je izrazio uverenje da će se više desničarskih partija uskoro pridružiti toj frakciji u Evropskom parlamentu.

Ukoliko se Šega pridruži "Partiotama za Evropu" to će biti značajan dobitak za tu grupu, imajući u vidu da, iako tri osnivačke stranke ovog saveza imaju više od 23 potrebnih poslanika za formiranje grupacije u EP, pravila nalažu da poslanici dolaze iz najmanje četvrtine od 27 država članica EU.

Uz portugalske poslanike, Orbanovom savezu bili bi potrebni članovi iz još samo tri države da bi bio priznat kao politička grupacija u Evropskom parlamentu.

Nakon višenedeljnih spekulacija, Orban, lider FPO Herbert Kikl i Babiš zvanično su u nedelju objavili da su formirali novi politički savez, koji ima za cilj, kako su rekli, da bude "najjača desničarska grupacija u evropskoj politici".

"Evropski narod želi tri stvari: mir, red i razvoj. Sve što dobijaju od sadašnje briselske elite su rat, migracija i stagnacija", naveo je Orban na društvenoj mreži Iks.

U međuvremenu je i zamenik premijera i italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini rekao da postoje dobre šanse da njegova stranka Liga prihvati poziv da se pridruži novom savezu "Patriote za Evropu".

image