Svet

Vrhovni sud SAD presudio da je Tramp imao neograničeni imunitet kao predsednik

Ta odluka suda verovatno će dodatno odložiti suđenje Trampu po optužbama u tom slučaju
Vrhovni sud SAD presudio da je Tramp imao neograničeni imunitet kao predsednikGetty © Robert Alexander

Vrhovni sud SAD presudio je danas da bivši američki predsednik Donald Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je preduzeo tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Savezni tužioci optužili su Trampa po četiri krivične tačke u vezi sa predsedničkim izborima 2020. godine, navodeći da se "urotio" da poništi rezultate "svesnim širenjem lažnih tvrdnji" o prevari kako bi opstruirao prikupljanje, prebrojavanje i overu rezultata.

"Prema našoj ustavnoj strukturi odvojenih ovlašćenja, priroda predsedničke vlasti daje pravo bivšem predsedniku na apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za radnje u okviru njegove konačne ustavne nadležnosti", naveo je sud u odluci koja je doneta sa šest glasova za i tri protiv.

"I on ima pravo na barem pretpostavljeni imunitet od krivičnog gonjenja za sva svoja službena dela. Ne postoji imunitet za nezvanične radnje."

Međutim, presuda omogućava nižim sudovima da održe saslušanja u vezi sa dokazima kako bi utvrdili koje su Trampove akcije možda bile nezvanične, na primer kada je kontaktirao državne i lokalne izborne zvaničnike u vezi sa izborima 2020.

"Razdvajajući zvanično i nezvanično ponašanje, sudovi ne smeju da ispituju predsednikove motive", upozorio je sud.

Ta odluka suda verovatno će dodatno odložiti suđenje Trampu po optužbama u tom slučaju, preneo je Si-En-En.

Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog apelacionog suda doneta u februaru ove godine kojom je utvrđeno da Tramp ne uživa imunitet za navodna krivična dela koja je počinio tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate izbora 2020. godine.

Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsednik SAD, uključujući optužbe koje se odnose na napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da spreče Kongres da verifikuje pobedu njegovog demokratskog rivala Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp je pozdravio je odluku Vrhovnog suda SAD, dodavši da je u pitanju velika pobeda za Ustav i demokratiju.

"Velika pobeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac", napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi Trut soušl.

Trampov pravni tim nazvao je odluku suda "velikom pobedom".

image