Svet

Mađarska blokirala EU pomoć Ukrajini, Brisel prinuđen da traži drugo rešenje

Budimpešta je iskoristila pomoć Ukrajini kako bi obezbedila svoj deo EU fonda za oporavak
Mađarska blokirala EU pomoć Ukrajini, Brisel prinuđen da traži drugo rešenjewww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Mađarska vlada danas je blokirala sporazum o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra, primoravši Evropsku komisiju i druge zemlje EU da potraže alternativno rešenje kako bi osigurali da Kijev dobije preko potrebna sredstva u januaru.

Komisija će razmotriti kako da "pruži neophodnu pomoć Ukrajini već od januara", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han tokom javne sednice ministara finansija bloka.

To bi podrazumevalo nešto slično takozvanoj poboljšanoj saradnji, pravni put za izbegavanje veta, rekli su zvaničnici EU.

"Politiko" prenosi da bi ovo rešenje zahtevalo od zemalja EU da obezbede nacionalne budžetske garancije za koje je, u nekim slučajevima, potrebno odobrenje parlamenta, što bi moglo da potraje.

Tvrda igra

Mađarski premijer Viktor Orban odlučio je da igra tvrdo, koristeći potrebu za njegovim odobrenjem za pomoć Ukrajini kao polugu da obezbedi svoj deo sredstava EU i sredstava za oporavak. EU je pokušala da zadrži neka sredstva namenjena Budimpešti zbog kršenja vladavine prava.

Mađarski veto znači da su odložene odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija: minimalnoj stopi korporativnog poreza, koju takođe blokira Budimpešta, mađarskom planu oporavka i za to vezanih 5,8 milijardi evra bespovratnih sredstava, kao i odluka o zamrzavanju 7,5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku zbog pitanja korupcije.

"Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u celini, ali nećemo biti obeshrabreni", rekao je češki ministar finansija Zbinek Stanjura na funkciji predsedavajućeg skupom ministara finansija.

"Naša ambicija ostaje da počnemo isplate Ukrajini u januaru."

Alternativno rešenje

On je zadužio Savet da pronađe "rešenje koje podržava 26 država članica", čime bi se zaobišao mađarski veto.

Češko predsedništvo sada mora da odluči o daljem putu: mogući novi samit ministara finansija kasnije u decembru - sa 12. decembrom koji se navodi kao mogući datum - ili da eskalira to pitanje na sastanku lidera EU sredinom decembra.

Vlade EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku. Orban treba da usvoji svoj plan oporavka ekonomije i usklađivanja sa EU pravilima do kraja godine ili rizikuje da izgubi 70 odsto grantova od 5,8 milijardi evra.

image