Svet

"Špigl": Evropa neće ruski gas, ali zavisi od ruskog đubriva

Rusi ovu sirovinu prodaju jeftinije, jer imaju znatno manje izdatke za prirodni gas koji se koristi u njenoj proizvodnji
"Špigl": Evropa neće ruski gas, ali zavisi od ruskog đubriva© Tang Ke/VCG via Getty Images

Ko ne plati na mostu, plaća na ćupriji, a isto tako je Evropa, prekidajući uvoz ruskog gasa, bila prinuđena da smanji proizvodnju đubriva, a zatim postala zavisna od izvoza ove sirovine iz Rusije.

Sada, kako piše "Špigl", evropski farmeri ponovo imaju pristup đubrivu, "zbog priliva jeftinog uvoza iz Rusije", ali su nezadovoljni evropski proizvođači, koji strahuju da bi "ruske damping cene mogle da unište lokalnu proizvodnju i da poljoprivredu EU učine trajno zavisnom od đubriva iz Rusije".

To, kako upozoravaju dovodi u opasnost "bezbednost hrane u EU".

"Trenutno smo preplavljeni đubrivima iz Rusije , koja su znatno jeftinija od naših đubriva, iz prostog razloga što je prirodni gas kod njih daleko povoljniji, nego za naše evropske proizvođače. Ako političari ne reaguju, naši evropski kapaciteti će nestati", kaže za "Fajnenšel tajms" Petr Cingr, izvršni direktor SKV "Stikstofverk pisterik", najvećeg nemačkog proizvođača amonijaka.

Prema evropskim statistikama, skoro trećina đubriva koje se koristi u Evropi sada dolazi iz Rusije. 

"Jeftine isporuke iz Rusije potkopavaju napore da se ponovo pokrene kapacitet EU. Nemački BASF je, na primer, smanjio proizvodnju u Evropi i seli je u SAD i Kinu, a i Cingrova kompanija će krenuti istim putem", piše "Špigl".

A bez proizvodnje u Evropi, Zapad će biti potpuno zavisan od uvoza iz drugih, država, poput Rusije i Belorusije.

"Sa takvim uticajem na evropsku proizvodnju hrane, niko ne zna šta će Putin uraditi", kaže Cingr.

EU, inače, nije sankcionisala izvoz đubriva iz Rusije, a malo je verovatno i da će u budućnosti to učiniti.

image