Svet

UN usvojile kinesku rezoluciju o veštačkoj inteligenciji koju su podržale SAD

Dve države, inače rivali, po svemu sudeći sarađuju u oblikovanju budućnosti ove tehnologije
UN usvojile kinesku rezoluciju o veštačkoj inteligenciji koju su podržale SAD© Li He/VCG via Getty Images

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju koju je predložila Kina, uz podršku SAD, kojom se  bogate razvijene zemlje pozivaju da premoste sve veći jaz sa siromašnim zemljama i da im obezbede da imaju jednake mogućnosti da koriste veštačku inteligenciju.

Rezolucija je usvojena nakon što je 21. marta usvojena prva rezolucije UN o veštačkoj inteligenciji koju su predložile SAD.

Usvajanje dve neobavezujuće rezolucije pokazuje da su SAD i Kina, koje su rivali u mnogim oblastima, odlučne da budu ključni igrači u oblikovanju budućnosti  veštačke inteligencije i da sarađuju u prvim važnim međunarodnim koracima u toj oblasti, prenosi Asošiejted pres.

To što su oba dokumenta usvojena konsenzusom 193 članice Generalne skupštine UN pokazuje široku globalnu podršku povodom zajedničke strategije u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

I američka i kineska rezolucija upozoravaju na opasnosti od korišćenja veštačke inteligencije, dok se takođe naglašavaju njene potencijalne koristi u promovisanju ekonomskog razvoja i života ljudi širom sveta.

Kineski ambasador u UN Fu Cong rekao je novinarima u ponedeljak da su dve rezolucije komplementarne, pri čemu je američka "opštija", a da se upravo usvojena kineska fokusira na "izgradnju kapaciteta".

Kineski ambasador je, međutim, oštro kritikovao pravilo koje je predložilo Ministarstvo finansija SAD, objavljeno 21. juna, kojim bi se ograničila i nadzirala američka ulaganja u Kinu u oblasti veštačke inteligencije, kompjuterskih čipova i kvantnog računarstva.

Fu je istakao da Kina ne veruje da će to pravilo biti "korisno za dobar razvoj veštačke inteligencije" i pozvao SAD da ukinu sankcije.

image