Svet

Teheran: Nema prepreka vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Irana

Sveobuhvatni strateški sporazum Moskve i Teherana treba da bude potpisan u bliskoj budućnosti, rekao je savetnik za spoljne poslove iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, Kamal Harazi za "Fajnenšel tajms"
Teheran: Nema prepreka vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Iranawww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Vojno-tehnička saradnja Irana i Rusije se nastavlja neometano, rekao je u intervjuu za "Fajnenšel" tajms Kamal Harazi, savetnik za spoljne poslove iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

On je napomenuo da između Irana i Rusije ne postoji "nikakva prepreka za sporazume o naoružanju", dodajući da je Teheran u pregovorima o kupovini ruskih borbenih aviona.

"U bliskoj budućnosti treba da potpišemo sveobuhvatan strateški sporazum sa njima", dodao je Harazi.

On je takođe lažnim nazvao ponovljene optužbe da Iran prodaje dronove Rusiji.

Ruski ambasador u Iranu Aleksej Dedov rekao je 27. juna da je sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Rusije i Irana u završnoj fazi, a da još treba da se razrade samo tehničke karakteristike. Prema njegovim rečima, konačno potpisivanje ovog sporazuma će se desiti pod novom iranskom vladom nakon predsedničkih izbora.

Prošlog novembra, zamenik iranskog ministra odbrane general Mahdi Farahi potvrdio je kupovinu ruskih helikoptera Mi-28, lovaca Su-35 i trenera Jak-130 i rekao da je proces u toku.

image