Svet

Turska odbila da dopuni gorivo izraelskom avionu na prinudnom sletanju u Antaliji

Odnosi između dveju zemalja su narušeni od početka sukoba u Pojasu Gaze
Turska odbila da dopuni gorivo izraelskom avionu na prinudnom sletanju u AntalijiGetty © Photo by David Silverman/Getty Images

Avion izraelske avio-kompanije "El Al" na liniji Varšava–Tel Aviv prinudno je sleteo u Antaliju u Turskoj, gde je osoblje aerodroma odbilo da dopuni gorivo letelici, a nije ni dozvolilo nikome, osim putniku kome je bila potrebna medicinska pomoć, da napusti avion, piše "Biznis insajder".

Naime, za vreme putovanja od poljske prestonice jednom putniku je pozlilo pa je odlučeno da se avion prizemlji u turskom gradu. Tokom evakuacije bolesnog lica u bolnicu avion nije gasio motore kako bi obezbedio struju i klimatizaciju, što je značajno iscrpilo njegove rezerve goriva.

Prema navodima izraelske avio-kompanije, radnici turskog aerodroma su potom odbili da sipaju gorivo u avion kako bi nastavio let do Tel Aviva, pa je letelica preusmerena na Rodos, u Grčkoj, gde joj je obezbeđeno "punjenje" za nastavak putovanja do aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu.

Turski zvaničnici su negirali ove navode, tvrdeći da je pilot "El Ala" odbio gorivo na aerodromu u Antaliji.

"Gorivo je trebalo da bude dostavljeno avionu iz humanitarnih razloga, ali pošto je relevantna procedura bila pri kraju, kapetan je svojevoljno odlučio da ode", rekao je turski diplomatski izvor agenciji Frans pres.

Izraelska državna TV stanica KAN je pak insistirala na tome da je posadi prvobitno rečeno da će joj biti dozvoljeno da iskrca, kao i da dopuni gorivo, ali da su se turski zvaničnici potom predomislili.

Odnosi dveju zemalja su narušeni od početka sukoba u Pojasu Gaze, kada se obustavljaju direktni letovi između Tel Aviva i Istanbula, koji su dotad bili svakodnevni budući da je Turska bila popularna turistička destinacija za Izraelce.

"Turkiš erlajns" je u aprilu saopštio da neće obnoviti letove za Izrael najranije do marta 2025.

image