Svet

Marin Le Pen: Nećemo formirati vladu bez apsolutne većine

Marin Le Pen je najavila da neće po svaku cenu biti deo vlade
Marin Le Pen: Nećemo formirati vladu bez apsolutne većine© Tanjug/AP/Thibault Camus

Partija Marin le Pen Nacionalno okupljanje odnela je ubedljivu pobedu u prvom krugu parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Francuskoj, a ona je izjavila da ta stranka neće formirati vladu ako ne bude obezbedila apsolutnu većinu.

"Ne možemo da prihvatimo odlazak u vladu ako ne možemo da delujemo", potvrdila je Marin Le Penova za francuski radio "Enter".

Najavila je i da, u tom slučaju, neće biti deo vlade i da neće biti na čelu Narodne skupštine, već će voditi poslanički klub.

Le Penova smatra da ako ne mogu da promene politiku koja se sprovodi, ako ne mogu da deluju, to bi bila najgora izdaja koju bi njena stranka mogla da učini svojim biračima.

"Moji birači su inteligentni i slobodni", rekla je ona, dodajući da su ovi izbori izbori emancipacije francuskog naroda.

Predsednik njene stranke, Žordan Bardela, pre prvog kruga izjavio je takođe da neće ići u vladu bez apsolutne većine u Narodnoj skupštini.

Ona je rekla i da predsednik Emanuel Makron čini sve da pokuša da se suprotstavi demokratskom procesu, prenosi francuski radio.

Le Penova je dodala da Makron nastoji da svim sredstvima spreči Nacionalno okupljanje da dođe na vlast.

image