Svet

Demokrate zbijaju redove oko Bajdena: Otkriven datum mogućeg imenovanja

Očekuje se da će Džozef Bajden biti imenovan za zvaničnog kandidata demokratske stranke već 21. jula
Demokrate zbijaju redove oko Bajdena: Otkriven datum mogućeg imenovanjaGetty © Tasos Katopodis/Tasos Katopodis

Vrh američke Demokratske stranke, Demokratski nacionalni komitet (DNC), mogao bi zvanično da nominuje Džozefa Bajdena za kandidata "plavih" na predstojećim predsedničkim izborima već 21. jula, kažu izvori za "Blumberg".

Razlog za to je namera da se okonča "unutarstranačko govorkanje" o mogućoj zameni kandidata u poslednjem trenutku, a koje je počelo nakon katastrofalnog nastupa aktuelnog predsednika SAD u TV debati sa svojim "crvenim" rivalom Donaldom Trampom. 

Donošenje ove odluke u tom trenutku će stranci pomoći da "zbije redove oko svog kandidata čak i kada ga insajderi pozivaju da se povuče" iz trke, veruju izvori američke agencije.

Usled TV debate tokom koje je aktuelni predsednik u više navrata zamuckivao, gubio tok misli i delovao vidno zbunjeno pored očito visprenog Trampa, više demokrata je poručilo, kako javno, tako indirektno putem medija, da bi Bajden trebalo da povuče svoju kandidaturu, dok su isto učinili i mnogi prodemokratski mediji. 

Tim predsednika SAD je njegovo stanje pokušao da opravda tvrdnjama da je bio prehlađen, da se previše spremao za debatu, kao i time da moderatori Si-En-Ena nisu proveravali istinitost Trampovih tvrdnji.

Na pitanje novinara prošle nedelje da li Bajden planira da se povuče, njegov je štab za kampanju je poručio: "Naravno da ne". Izvori su za Si-En-En takođe poručili da Bajdena porodica ohrabruje da ostane u trci. 

DNC će se sastati u nekoliko navrata između 16. i 21. jula kako bi se privela kraju pravila i procedure za virtuelno glasanje. U razgovoru za "Foks njuz", dva demokratska izvora su takođe potvrdila da 21. jul kao potencijalni datum imenovanja Bajdena.

Očekuje se da će republikanci zvanično imenovati Trampa za svog kandidata tri dana ranije.

image