Svet

Indijska kompanija razvila novi eksploziv: Duplo jači od TNT-a

Protekle nedelje, indijska ratna mornarica saopštila je da će novi eksploziv "poboljšati potencijal i efikasnost" indijskog naoružanja i municije
Indijska kompanija razvila novi eksploziv: Duplo jači od TNT-aGetty © Hazem Turkia/Anadolu Agency

Privatna kompanija u Indiji razvila je novu vrstu eksploziva koja je navodno dvostruko moćnija od standardnog TNT-a, prenosi "Ekonomik tajms".

Označen kao SEBEKS 2, novi eksploziv je sertifikovala Ratna mornarica Indije, i on se može koristiti za povećanje ubojne moći bombi, artiljerijskih granata i bojevih glava i to vez povećanja njihove težine, navodi indijski list.

SEBEKS 2 razvio je "Ekonomik eksplozivs", podružnica privatne odbrambene kompanije "Solar industriz", sa sedištem u Nagpuru, u okviru vladine inicijative "Proizvedi u Indiji", čiji je cilj podsticanje domaće proizvodnje u odbrambenom sektoru.

Protekle nedelje, indijska ratna mornarica saopštila je da će novi eksploziv "poboljšati potencijal i efikasnost" indijskog naoružanja i municije.

Zvaničnici "Solar industriza" su, za agenciju ANI, izjavi da bi se njihov proizvod mogao pokazati kao ključan faktor za Oružane snage Indije zbog "čistog poboljšanja" vatrene moći. 

"SEBEKS 2 je novi eksploziv koji uzrokuje znatno snažniji efekat eksplozije od bilo kog trenutno dostupnog čvrstog eksploziva", navode iz kompanije.

"Ekonomik tajms" navodi i da je najmoćniji indijski konvencionalni eksploziv, koji se koristi u bojevoj glavi rakete "brahmos" razvijenom u saradnji sa Rusijom, ekvivalent 1,5 puta jači od TNT-a.

Prema nezvaničnim informacijama "Solar industriz" razvija novu vrstu eksploziva, 2,3 puta moćniju od TNT-a.

image