Svet

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za rat s Hezbolahom?

Izraelski vojni vrh želi prekid vatre sa Hamasom u slučaju da izbije veći rat u Libanu, i smatra da bi postizanje primirja bio najbrži način da se oslobode taoci, rekli su anonimni vojni zvaničnici za američki list
Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za rat s Hezbolahom?Getty © Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Visoki izraelski vojni zvaničnici žele primirje sa Hamasom kako bi se oslobodili taoci, a Tel Aviv pripremio za potencijalni sukob velikih razmera sa Hezbolahom na jugu Libana, rekli su neimenovani izraelski zvaničnici za "Njujork tajms".

Primirje bi omogućilo Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da dopuni zalihe municije.

Nakon devet meseci sukoba sa palestinskim pokretom, izraelskoj vojsci "fali rezervnih delova, municije, motivacije, pa čak i trupa", citira američki list anonimne zvaničnike.  

"Petoro vojnih zvaničnika potvrdilo je da je vojsci ponestalo granata. Vojsci takođe nedostaju rezervni delovi za tenkove, vojne buldožere i oklopna vozila, reklo je nekoliko zvaničnika", piše "Njujork tajms".

Ipak, svih petoro zvaničnika, kao i bivši izraelski zvaničnik za nacionalnu bezbednost Ejal Hulata, veruju da bi Izrael imao dovoljno municije za sukob s Hezbolahom, ukoliko na njega bude primoran. 

"Ako budemo uvučeni u veći rat, imamo dovoljno resursa i ljudstva, ali želimo da to uradimo u najboljim uslovima. A trenutno nemamo najbolje uslove", rekao je Hulata.

Na pitanje "Njujork tajmsa" da li se IDF zalaže za primirje s Hamasom, izraelska vojska je izbegla da pruži direktan odgovor, saopštivši umesto toga da su njeni ciljevi uništenje "Hamasove vojnih i rukovodstvenih sposobnosti, povratak talaca, i povratak izraelskih civila u svoje domove na jugu i severu".

image