Svet

Kineski stručnjak za diplomatiju: Sukob u Ukrajini se neće okončati ove, ni sledeće godine

Jedino što bi moglo zaustaviti sukob je politički faktor i želja obe strane da pregovaraju
Kineski stručnjak za diplomatiju: Sukob u Ukrajini se neće okončati ove, ni sledeće godineGetty © Pablo Miranzo/Anadolu

Vojni sukob u Ukrajini neće prestati u narednoj godini, a politički faktor bio mogao da stavi tačku na sukob samo ako obe strane budu pristale na pregovore, smatra kineski profesor Jan Sjetun, dekan Fakulteta za međunarodne odnose Univerziteta Đinghua.

"Ove godine, sa trenutnim trendom antiglobalizacije, rat u Ukrajini se ne može završiti. Ne vidim da se može završiti ni sledeće godine. Moguće je da će se sukob trajati i u ovo vreme sledeće godine", rekao je on na konferenciji za novinare uoči Globalnog mirovnog foruma.

Prema njegovim rečima, činjenica da vojni sukob tako dugo traje sugeriše da su vojne snage dveju strana na bojnom polju jednake.

"Da je jedna strana imala apsolutnu superiornost, rat bi bio gotov", rekao je dekan.

Međutim, on je primetio da je verovatnoća da će bilo koja strana postići takvu superiornost u roku od godinu dana veoma mala, kao i da bi eventualno politički faktor mogao zaustaviti sukob.

"Još jedan faktor koji bi mogao okončati rat u kom su strane jednake je politički. Politički faktor podrazumeva da dve strane moraju doneti odluku, odnosno imati volju za pregovore. Ako jedna od strana ne želi pregovore, onda se rešenje ne može postići", ocenjuje on.

Kako navodi, glavni razlog zašto nedavna konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj nije doprinela kretanju ka miru je to što jednoj strani nije bilo dozvoljeno da učestvuje. 

Podsećanja radi, sredinom juna u Švajcarskoj se održao mirovni samit o Ukrajini, na kome je učestvovalo više od 100 država, ali ne i Ruska Federacija - jedna od učesnica u sukobu, koja nije ni pozvana.

image