Mađarska ostaje bez goriva?

Generalni direktor MOL-a Đerđ Bača upozorio je da je situacija u toj zemlji sa snabdevanjem goriva kritična, kao i da je jedino rešenje da se poveća uvoz

Generalni direktor mađarske kompanije za naftu i gas MOL Đerđ Bača rekao je da je situacija sa snabdevanjem te zemlje gorivom kritična, pošto je potražnja porasla, prenose "RIA Novosti".

"Situacija sa snabdevanjem gorivom u Mađarskoj je kritična, pošto je potražnja porasla. Počela je panična kupovina, što je dovelo do nestašica. Jedino rešenje je stvaranje uslova za povećan uvoz", rekao je Bača.

On je dodao i da "MOL pokušava da uveze više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali da je kompanija dostigla granicu svojih logističkih kapaciteta".

"Ukupni kapacitet MOL-a nije dovoljan da podmiri potrebe mađarskog tržišta. Potrebno je uvoziti oko 30 odsto više i pored trenutne potražnje. Moraju se ojačati i drugi mali i veliki trgovinski partneri kako bi se rešila logistička opterećenja", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, rafinerija kompanije u Sazhalombati ponovo je pokrenuta nakon prekida održavanja, ali i da će moći da radi punim kapacitetom tek nekoliko nedelja kasnije.

On je dodao i da je prošle nedelje potražnja za benzinom bila duplo veća, a za dizel gorivom, jedan i po puta veća nego prošle godine.

"Oko 70 naših benzinskih pumpi, četvrtina cele mreže, potpuno je prazno", istakao je Bača.

Ranije su mediji preneli da su u Budimpešti i pokrajinama redovi na benzinskim pumpama sve veći, a da nedostaje benzin 95 po ceni od 480 forinti (1,3 dolara), kao i da se gorivo može sipati po tržišnoj ceni.

Kako se navodi, do obustave snabdevanja došlo je zbog činjenice da rafinerija MOL-a u gradu Sazhalombata poslednjih meseci nije radila punim kapacitetom zbog popravke. Stručnjaci smatraju da se zamrznuta cena benzina i dizel goriva može ukinuti početkom sledeće godine.

Nevladina organizacija "Asocijacija nezavisnih benzinskih pumpi" juče je saopštila da MOL i treću nedelju za redom neće snabdevati benzinom i dizel gorivom neke benzinske stanice zbog problema sa snabdevanjem.