Svet

SAD ograničile trgovinu sa još šest kompanija, neke povezane sa obukom kineskih vojnika

Za kompanije koje su stavljene na spisak poznat kao "Lista entiteta", odnosno pod ograničenje trgovine Ministarstva trgovine, neophodne su dozvole za isporuku američke robe i tehnologije, a takvi zahtevi uglavnom budu odbijeni
SAD ograničile trgovinu sa još šest kompanija, neke povezane sa obukom kineskih vojnika© Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Sjedinjene Američke Države dodale su danas šest kompanija na listu trgovinskih ograničenja, među kojima i četiri zbog veza sa obukom kineskih vojnih snaga, navodi se u saopštenju vlade u Vašingtonu.

Radi se o po dve kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i po jednoj iz Južne Afrike i Velike Britanije, prenosi Rojters.

Za kompanije koje su stavljene na spisak poznat kao "Lista entiteta", odnosno pod ograničenje trgovine Ministarstva trgovine, neophodne su dozvole za isporuku američke robe i tehnologije, a takvi zahtevi uglavnom budu odbijeni.

U objavi se navodi da su "Global trejning solušn limitid" (Global Training Solutions Limited), "Smart teč fjučur limitid"(Smartech Future Limited) iz Kine, kao i "Grejs eir" (Grace Air) iz Južne Afrike i "Livington aerospejs limitid" (Livingston Aerospace Limited) iz Ujedinjenog Kraljevstva, stavljeni na listu zbog njihovih veza sa Akademijom za probno letenje u Južnoj Africi i obukom kineskih vojnih snaga.

"Takva aktivnost suprotna je interesima nacionalne bezbednosti i spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju.

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Mega fast kargo" (Mega Fast Cargo) i "Mega tehnik trejding" (Mega Technique Trading) su stavljene na listu zbog izbegavanja trgovinskih pravila, a prvonavedena firma i zbog toga što isporučuje robu američkog porekla u Rusiju, prenosi agencija.

image